Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen ger både el och värme

/
  • Stefan Enerud framför en solcellsanläggning
  • Så ser en anläggning med solfångare ut, säger Stefan Enerud
  • Så ser det ut med en solvärmeanläggning när den producerar varmvatten till en ackumulatortank

I dag kan man utvinna både el och värme från solen, man måste dock veta vad man vill ha för det kräver olika system i tillvaratagandet av solstrålarna. För solvärme behöver man solfångare och för solel behövs det solcellspaneler.

Annons

I takt med att energipriserna ökar så är det många villaägare och företagare som har börjat se sig om efter alternativa värmekällor varav solen är en av dem som ger mycket energi. Under sommarhalvåret utvinns mest energi från solen som kan leverera både varmvatten, värme och el till sina brukare.

På Svesol i Djurmo har man under 30 år arbetat och vidareutvecklat olika system för att ta till vara solens enorma energistrålning.

Med solfångare monterade på huset får man både varmt vatten och värme till husets vattenburna värmesystem. Hjärtat i systemet är en ackumulatortank där varmvattnet lagras under de soligaste timmarna på dygnet och används senare när solen inte lyser. Man bör dock kombinera solfångarna med någon annan energikälla som till exempel värmepump, vedkamin, pellets, eller fjärrvärme.

Monterar man däremot solceller så bidrar man till sitt eget elbehov och överskottselen kan man sälja vidare ut på det befintliga nätet. På så vis få någon krona mindre i elräkning. I dag betalar Dalarnas nätbolag 1 krona per kilowattimme man levererar ut på nätet.

Solcellerna producerar likström från solens instrålning, och för att denna skall kunna användas i ett vanligt hushåll måste strömmen omvandlas till växelström vilket görs i en så kallad växelriktare. Hushållets elcentral leder strömmen antingen till hushållets egen förbrukning eller ut i elnätet.

– Vi har märkt att solfångaranläggningar har minskat men däremot har solcellsanläggningar ökat under de sista två åren, säger Stefan Enerud på Svesol.

– Svenskarna är väldigt energimedvetna och priserna på anläggningar har gått ner mycket under de sista åren. Solelen kommer ju mer och mer och vi har väl levererat ett 20-tal villaanläggningar och några riktigt stora för mer offentligt bruk under de sista två åren, bland annat till Högskolan Dalarnas nya högskolebibliotek på Lugnet i Falun. Den anläggningen har en beräknad årsproduktion på 35 000 kWh el och består av 168 moduler som täcker 280 kvadratmeter takyta.

För en anläggning som ger 4800 kilowattimmar på ett år behövs 21 moduler vilka täcker en yta av 34 kvadratmeter, och det är ett normalt alternativ på egnahem. En sådan anläggning kostar cirka 100-110 000 kronor monterat och klart.

– Solvärmeanläggningar har ökat mycket på olika campingplatser och olika idrottsanläggningar under senare år där man förbrukar mycket varmvatten. För att få ut cirka 5000 kilowattimmar värme behövs en yta på 10 kvadratmeter med solfångare vilket är en betydligt mindre yta än för solcellsanläggningarna, säger Stefan Enerud.

– Det finns en stor potential att göra något bra av det här eftersom anläggningarna blir mera effektiva hela tiden. Tittar man på till exempel Tyskland så sitter det solfångare på vart tionde tak men här i Sverige är det bara sporadiskt än så länge.

Annons