Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solig sommar stöd för socialt arbete

Bra sommarväder minskar belastningen på det sociala skyddsnätet.
– Det är inte forskningsbaserat fastslaget, men det är min erfarenhet av 20 år som socialarbetare, säger Lars Wahlberg, biträdande socialchef i Hedemora.

Han vikarierar nu som socialchef och konstaterar att sommaren har varit ”rätt hygglig” för socialförvaltningen och, förhoppningsvis, också för de medborgare som kan behöva förvaltningens tjänster.
Somrarna kan vara en svår tid för människor. Allt fler ensamstående med försörjningsansvar, men också pensionärer, hamnar under det som definieras som fattigdomsgräns. Sommaren kan också innebära påfrestningar på familjerelationer.
Detta, i kombination med att också socialarbetare ska ha semester, kan skapa problem för socialförvaltningarna.
– Men i år har sommaren gått bra. Vi har kunnat hålla normal verksamhet och det har inte hänt något som sticker ut, säger Lars Wahlberg.

Han menar att en vädermässigt bra sommar ger positiva effekter på människors välbefinnande.
– Det är min erfarenhet och det stämmer i år. Jag tolkar vår relativt hyggliga situation som att de som skulle kunna behöva oss, också har en bra sommar.
När det gäller försörjningsstödet, det som tidigare kallades socialbidrag, har socialförvaltningen inte förr­än nu känt något ökat tryck.
– Men nu börjar det komma signaler om att folk kanske överskattat sin ekonomiska förmåga och börjar få problem, säger Lars Wahlberg.

Även Säters kommun rapporterar en bra sommar så här långt. Paula Jäverdal är vikarierande socialchef.
– Det har varit relativt lugnt hos oss. Visst har personalen fått arbeta hårt, men vi har inte haft några stora eller oväntade problem, säger hon.
Det som frestat på under sommaren har gällt äldreomsorgen.
– Det handlar om äldre som vårdats på sjukhus och som ska hem till kommunalt äldreboende. Där har vi haft problem, men det har egentligen inte med sommaren att göra, det är ett strukturellt problem. Vi har helt enkelt för få korttidsboenden. De som finns är upptagna av permanentboenden.
– Nu planeras för en utbyggnad så förhoppningsvis ska de problemen minska framöver, säger Paula Jäverdal.

När det gäller behovet av försörjningsstöd har hon inte sett någon anstormning under sommaren.
– Nej, varken från våra egna kommuninvånare eller från besökare utifrån har vi märkt något ökat behov av stöd. Visserligen är jag inne på min första vecka efter semestern, men jag skulle ha nåtts av de signalerna om stödbehovet hade ökat, säger Paula Jäverdal.
Sol, sommar, bad och allmänt välbefinnande. Då minskar trycket på socialförvaltningarna.

Erik Hjelte/DT