Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solleröskogen får inte ge bidrag

Sollerö gemensamhetsskog har fått ordentligt smäll på fingrarna av Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.Enligt den färska domen får Gemensamhetsskogen inte ge bidrag till en massa olika saker, många av bidragen har de gett årligen under många herrans år.
Domen – om den står sig – kan få följdverkningar för många gemensamhetsskogar och besparingsskogar.

Det är ett antal beslut som fattades på årsmötet 2011 som åtta delägare i Sollerö gemensamskog klagat på.
Årsmötet 2011 beslutade att Gemensamhetsskogen betalar kostnader för registrering av vägsamfälligheterna, bidrag med 5 000 kronor till Sool-Öen, 10 000 kronor till Solleröloppet 2011, 5 000 kronor till föreningen Emgart, 5 000 kronor till turistför-eningen och 5 000 till kyrkan för en ny mässhake.

Domstolen fattade redan den 17 juni 2011 beslut om att pengarna inte fick betalas i avvaktande på vad domstolen skulle komma fram till.
De åtta som klagade på besluten ansåg lite förenklat uttryckt att de nämnda bidragen inte var till nytta för alla delägare i Gemensamhetsskogen men att folk som inte var delägare skulle få nytta av dem.
Gemensamhetsskogen försvarade sig med att det faktiskt bland annat var syftet med Gemensamhetsskogen när den bildades att ta hand om vägarna på Sollerön.
Men domstolen går på de klagandes linje och upphäver besluten kring de nämnda bidragen från årsmötet. Även den budget som årsmötet 2011 beslutade om rivs upp.
– I detta fall rör det sig om en förening som beslutet lämna bidrag till andra samfälligheter som delvis består av andra delägare och som inte förvaltas av föreningen.

Enligt Mark- och miljödomstolens uppfattning kan en samfällighet som förvaltas enligt samfällighetslagen inte ha ett sådant ändamål, heter det i domskälet, som även hänvisar till lagens paragraf 18 och 19.
Där sägs det att föreningen vid förvaltningen ska ”tillgodose medlemmarnas gemensamma bästa samt beakta varje enskild medlems intressen i skälig omfattning.
Gemensamhetsskogen får också stå för de klagandes kostnader för ombud plus ränta - nästan 200 000 kronor.
Dessutom står beslutet att bidragen inte får betalas ut fast.
– Vi måste gå igenom den här domen ordentligt med vår advokat. Innan vi gjort det har vi inga kommentarer till saken, säger Gemensamhetsskogens ordförande Börje Svensson.

Rosa Golzio/DT