Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som att äntligen få läsa ut Flugornas herre

Bilder av gråtande och upprörda elever utanför Lundsbergs skolbyggnader rullar genom medierna. Jag märker att jag inte känner något för dessa gråtande ung­domar, empatin är noll? och visst skrämmer det mig ­litet.

Förnuftsmässigt kan jag förstå att det är hemskt att plötsligt se sin skola stängas ner genom ett beslut uppifrån. Några av eleverna har heller ingenstans att ta vägen eftersom deras föräldrar arbetar utomlands.

Jag hör att de ska ordna ett fackeltåg. Var? På Östermalm? För det är väl inte Karlskoga eller Kristinehamn de ska tåga genom?

De litet större värmländska bruksorter som ligger ganska nära? Då är risken stor att det blir besvärligt för alla parter.

Men skolinspektionen gjorde naturligtvis rätt. Misshandel är olagligt.

Och trots upprepad kritik har alltså rektorn och skolledningen inte lyckats sätta stopp för den avskyvärda nollningskulturen. Det är ett haveri vi bevittnat.

Även skolminister Jan Björklund är entydig på den punkten.

Men vi får se hur det går. Föräldraintressena är minst sagt starka på den här ­skolan och kan man betala 100 000 i terminsavgift för sitt barn kan man nog påverka ganska mycket.

När beskedet kom från Skolinspektionen att skolan stängs kände jag så här: Det är som att äntligen få läsa ut Flugornas herre och lägga boken ifrån sig.Trots upprepad ­kritik har alltså ­rektorn och skolledningen inte lyckats sätta stopp för den avskyvärda nollningskulturen. Det är ett haveri vi bevittnat.Det brukar sägas att presidenten om så skulle krävas kan besluta om att ­avfyra kärnvapen mot USAs fiender men kan inte höja en ­enda skatt.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se