Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Som att köra på dammig betong”

Jenny Rissveds hade en tuff fredag, med flera vurpor på den torra VM-banan i Sydafrika.
Till slut blev det en sjätteplats.
– Hon var fruktansvärt besviken, säger förbundskapten Anders Ljungberg.

Annons

Under fredagens crosscountry körde Falucyklisten Jenny Rissveds, 19, sitt första U23-VM. Dagsformen var dock inte på topp, och med flera vurpor hade hon svårt att hålla sig i täten.

Förbundskapten Anders Ljungberg tycker att Ris­sveds gjorde en bra prestation, men själv ska hon ha varit missnöjd med sjätteplatsen.
– Hon var fruktansvärt besviken efteråt, men så är hon ju en tävlingsmänniska också. Själv tycker jag att hon egentligen är för ung för att köra så här bra, och jag vet att hon har kapacitet för att ta medalj!
Jenny Rissveds kom ut som tvåa i starten, men körde omkull och tappade placeringen. Resten av loppet präglades av att hon fick jaga i kapp, för att drabbas av upprepade vurpor.
– Hon körde omkull en hel del, inga större vurpor, men hon kom ur flyt. Dessutom var dagsformen inte på 100 procent, och det tog på energin att få jaga i kapp. Det var tufft, säger Anders Ljungberg.

Orsaken till de många vurporna var den hårda, torra banan.
– Det var svåra utförslöpor, samtidigt som det var sjukt torrt och halt. Det var som att köra på dammig betong, säger Ljungberg.
Segrare blev schweiziskan Jolanda Neff med tiden 1.25.44. Tvåa var fransyskan Pauline Ferrand-Prevot och trea ukrainskan Yana Belomoyna. Rissveds kom i mål 6.31 efter Neff.
I onsdagens stafett slutade Sveriges lag på en elfteplats, efter att Axel Lindh pajat sin bakväxel.
På lördag avgörs herr- och damelitens crosscountry, med Säterkillarna Emil Lindgren och Matthias Wengelin, och på söndag är det sprint, då bland andra Jenny Rissveds deltar.
Jenny Rissveds var besviken.

Louise Sundström/DT