Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som en trevlig hemmakväll

Recension: "Hälsa"
'Vad: Föreläsnings-show
Med: Bengt Kyllinge och Kerstin Bäck
Var: Lindans bystuga, Borlänge
Publik: Kanske 30
Här kan du se "Hälsa" i Dalarna: 2/10: Nybo bystuga, Gustafs, 6/10: Norsbo-Hinsnorets bystuga, Falun, 12/10: Villa Långbers, Tällberg, 29/10: Åsgarns bygdegård, Avesta, 16/11: Villa Långbers, Tällberg, 21/11: Bengtsheden, Svärdsjö.
Betyg: 3

Bengt Kyllinge och Kerstin Bäck gör en gemensam turné i Dalarna under namnet "Hälsa".
Resultatet är en trevlig kväll med vardagsrumskänsla.

Det är inga stora trummor, ingen påmpa och ståt när Bengt och Kerstin slår sina underhållningspåsar ihop och åker på turné för att besöka lokaler i storlek med bygdegårdar och bystugor. Rekvisitan består i princip av Bengt och Kerstin, om man räknar bort de två metall-penisarna som Bengt lyckats lägga beslag på efter att de tagits loss från Smeden i Säter-rondellen.
Men bara för att det inte är någon storslagen show så behöver det inte vara dåligt. Tvärtom uppstår en ganska gemytlig intimitet, i alla fall här i Lindans bystuga där duon verkar känna minst halva publiken.

Föreställningens namn "Hälsa" är dubbeltydigt och syftar både på människans välmående och på själva hälsningsfrasen.
Bengt och Kerstin turas om att vara på "scenen", och främst Bengt berör temat genom att prata om mänsklighetens beteenden när det gäller hur vi är mot varandra och hur vi mår. Han gör det med både humor, lite allvar och musik. Den pigga monologen är bättre än musiken, om ni frågar mig.

Kerstin fokuserar mer på humoristiska berättelser, från sin tid som traversförare på SSAB och om sin korta filmkarriär när hon fick vara med i "Hälsoresan". Sista storyn, om när hon åkte på fack-utbildning ihop med ett gäng tjejer, är den som lockar mest skratt i bystugan.
Men, som sagt, det är inget storslaget, och inget jag ramlar av stolen över. Det är ganska lagom. Duon har dessutom den goda smaken att göra föreställningen lagom lång (cirka 1,5 timme inklusive kaffepaus), och det hela är lite som att bjuda hem två pratglada sköningar som berättar lite roligheter. Gott så.

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se