Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som sagt, det är hårdrockskrig

Funderar du på att starta festival i Sverige 2014?
Välj en annan genre än hårdrock. Den bassängen är liksom full.

Jag skrev en krönika så sent som i fredagens DD, om att sommaren 2014 ser ut att bli en enda lång hårdrocksfest, och att det på förhand ser ut som att någon arrangör kommer att få besök av konkursförvaltaren.
Då, när jag skrev det, hade nyheten om den nya festivalen Sthlm Fields, med Metallica och Slayer, precis släppts. Redan där kom en ny stor hårdrockshändelse in och konkurrerade om publiken 2014, redan då tyckte jag att det såg lite trångt ut på hårdrocksmarknaden 2014.

Och så nu, boom, krasch, så kommer Bråvallafestivalen och släpper sitt huvudnummer till sommarens festival: Iron Maiden.
Sen, som jag skrev, finns Sweden Rock, Getaway Rock, Metal Town, Rockstad: Falun, Skogsröjet och säkert några till.

Det liknar hårdrockskrig. Och det är nog precis vad det är också i vissa fall.

Om vi räknar bort veteranen Sweden Rock (med giganterna Black Sabbath) så står två konkurrerande storbolag bakom de två stora arrangemangen. Live Nation står bakom Sthlm Fields och FKP Scorpio arrangerar Bråvalla.
Live Nation har länge varit en av de absolut största jättarna när det gäller konserter i Sverige, och redan när tyska FKP Scorpio gick in och köpte Hultsfredsfestivalen sa FKP:s Folkert Koopmans till TT att "Det måste finnas alternativ".
Jo, men nu tycker jag att den innehållsrika hårdrocksommaren 2014 börjar likna något mer än att "det finns alternativ". Nu verkar man ha tagit fram storyxan.

Återstår att se om publiken räcker till alla. Jag är ytterst tveksam. Om inte annat kommer det att bli en intressant sommar.

Höjt!

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se