Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Somalia i historisk match på Tunets IP

En historisk bandymatch spelas på Tunets IP fredag kväll då Somalias VM-lag spelar sin första match någonsin. Motståndare är Borlänges Old Stars.

Det är ett första genrep inför bandy-VM i ryska Irkutsk där Somalia i sin första match möter Japan den 27 januari.
De som följt de somaliska grabbarna sedan de tog sina första stapplande skär på rollerblades i mitten av juni förvånas hur snabbt de lärt sig att åka skridskor.
– Jag är verkligen förvånad men också glad över hur snabbt de lärt sig att åka skridskor, säger Patrik Andersson, han som kom på idén att starta ett somaliskt VM-lag i bandy.
– Det kommer att visas på TV hur den här utvecklingen gått framåt. De första filmerna togs när de mest ramlade, men nu är de flesta riktigt duktiga.
Det är många som lärt ut skridskoåkningens grunder. Mest av allt är det Cia Embretsen som sköter den delen. Hon hör egentligen hemma inom konståkningen och kan det här bättre än de flesta.VM i Irkutsk i Sibirien startar den 27 januari och Somalias lag reser dit två dagar innan VM-starten. Förbundskapten för laget är Pelle Fosshaug, men även andretränaren Sebastian Dahl följer med liksom materialaren Martin Grimlund.
Givetvis vill inte heller idégivaren Patrik Andersson missa det här. Dessutom är förstås somaliernas kontaktman Mursal given i ledargruppen.
– Absolut, säger Mursal.
Han jublade en hel del när det stod klart att det skulle bli en VM-start för de unga somalierna från Borlänge.
– Vi räknar förstås med att förlora stort, men bara att vi kommer till start är en seger för oss, säger Mursal.

De som varit med och tränat först i Borlänge ishall, sedan i Rättvik och slutligen på Tunets konstfrysta is är mellan 15 och 33 år.
– Vilka som får följa med är inte klart, säger Mursal.
En som är given är målvakten Ahmed Mohamed Ahmed.
– När jag såg honom åka skridskor första gången sa jag att han skulle hamna på sjukhus, men nu är han den bäste skridskoåkaren av alla, säger Mursal.

Vad säger Ahmed själv om att vara målvakt i ett nederlagstippat lag?
– Ett lag måste ha en målvakt så när jag fick frågan om jag kunde tänka mig att vara målvakt sa jag: Självklart, förklarar Ahmed.
– Dessutom var jag målvakt när jag spelade fotboll i Etiopien.
Han lär få mer att göra än alla de andra i laget.
– Det räknar jag med, men både jag och alla de andra kommer att leverera i Sibirien.

Det här med ett somaliskt bandylag i VM är egentligen ett integrationsobjekt.
– Och ett jättebra sådant. De här unga killarna kommer verkligen in i det svenska samhället när de nu fått något att syssla med även på vintern, säger Mursal.
Och det här projektet har blivit känt i hela Europa. Under tre dagar följer tre man från fransk TV2 vad som händer i Borlänge. Ni har ju inte ens bandy i Frankrike?
– Vi läste en stort uppslagen artikel i en svensk tidning och det var verkligen något annorlunda som vi också ville göra något av, förklarar den franska trion.
Fredag kväll filmar de när Somalias VM-lag möter Borlänge Old Stars på Tunet.

Sven-Erik Karlsson