Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Somaliska bandylaget berör världen

Lördag 24 januari flyger Borlänges somaliska bandylandslag till Irkutsk i Ryssland för att delta i VM.
– Fantastiskt kul, säger Mohamed Ahmed, 17 år, om ett integrationsprojekt som berör hela världen.

Resan mot VM för somalierna ledda av managern Patrik Andersson och tränaren Pelle Fosshaug satte igång i somras.
– I början tyckte alla att vi var tokiga och löjliga, säger Mohamed Ahmed.
Patrik förtydligar:
– Folk tyckte att vi var pajasar och förlöjligade både sporten och deltagarna.
I mitten av januari 2014 är det annat ljud i skällan.
– Nu kommer många nya somalier och tränar med oss, berättar Mohamed.

Arabiska TV-kanalen Al Jazeera var på plats i Borlänge för att filma spelare, organisation, staden och träffa representanter för kommunledningen samt se träningsmatchen i torsdags.
Det var andra träningsmatchen för somalierna. Matchen spelades mot Borlänge All Stars där det blev en riktig ”TV-puckhög” då landslaget gjorde sina första mål i en match som slutade 10-3 till All Stars.

Det som började som en lite halvtokig idé har växt ut till något stort som berör många – inte bara i Borlänge – utan i hela världen.
– Efter att USA:s största tidning Wall Street Journal var här och slog upp reportaget på första sidan förstod jag att det skulle bli bra och sedan dess har det rullat på, säger Patrik Andersson.
Fransk TV, AFP och en fransk tidning har gjort rejäla reportage. Engelska TV-kanalerna BBC och Channel 4 likaså, två spanska, en holländsk och kanadensiska Toronto Star har gjort fantastiska reportage.

Under DD:s intervju ringer TT och vill skriva reportage. En tysk TV-kanal är redan inbokad.
– Fyra helsidor i DN var kul. Men roligast var kanske norska Dagens Industri som hade sex sidor, men där chefen skickade tillbaka fotografen hit igen eftersom de trodde de skulle ta årets bild i norsk press, säger Patrik och skrattar.
Så fort Patrik öppnat munnen har det slagits upp stort i media.
– I förra veckan sa jag att vi hade lite bråttom och att det var lite strul med visumen. Direkt kom det ut på text-tv att ryssarna kanske stoppar spel i VM för det somaliska landslaget.
– Men jag sa ju bara att det brådskade lite, men det är kul att det skrivs.

I fredags morse åkte en representant till den ryska ambassaden för att lösa det sista i visumfrågan för spelarna.
– De har lovat att göra en expressbehandling av ärendet, så det är lugnt, säger Patrik.
Det hela är ett lysande integrationsprojekt där kontakter redan lett till sommarjobb.
– Vi överraskade spelarna tidigt genom att förlägga en träning i livsmedelsföretaget DAGABs frysrum i 22 minusgrader i somras. VD:n på DAGAB, Stefan Arnberg, blev så imponerad när han såg spelarnas entusiasm att han lovade ut två sommarjobb på studs.
– Skulle jag vara företagare så skulle jag anställa de här killarna. De visar att de kan slita enormt för att nå snudd på ouppnåeliga mål, säger Patrik Andersson.

Även om världspressen gjort otaliga reportage har föräldrarna till de unga spelarna (medelåldern ligger på runt 19-20 år) först nu insett hur stort det hela är.
På ett föräldramöte visades nyligen bilder på vad de gjort under hösten.
– De är så stolta över att vi ska representera vårt land i något som aldrig gjorts tidigare, berättar Mohamed Ahmed.

Vad har det här då gett er somalier, förutom att ni nu kan åka skridskor?
– Jag har träffat så många nya människor. Sporten är bästa sättet att närma sig svenska samhället. Kontakterna är värdefulla, säger Mohamed Ahmed.

Kunde du åka skridskor då du blev tillfrågad om att spela?
– Nej, haha. Jag skolkade från skridskolektionerna. De två eller tre gånger jag åkte, gjorde jag det för att överhuvudtaget få betyg och jag bytte inte ens om utan hade jeans, berättar Mohamed Ahmed och ler stort.

Om en vecka bär det av till bandy VM!

Bengt Pettersson
bengt.pettersson@daladem.se