Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarens sista guidning

Annons

Agneta berättade i inledningsskedet av rundvandringen bland annat hur man utvinner naturlig sali­cyl­syra ur örter som älggräs, sälgbark, vide och pilbark.

– Salicylsyra kan man också utvinna ur vissa blommor, säger hon.

En annan sak som Månsson berättade var att det bara är humlens flickplantor som bär kottar och att de bär på naturlig östrogen.

– Där behöver vi inga pojkar och humlen är bra för kvinnor i övergångsåldern och kottarna är också rogivande, säger hon.

– Jag vill också tipsa att när man ska köpa humleplantor så ska man kräva flickplantor, annars får man inga kottar.

Förr om åren har Agneta Månsson haft fyra till fem visningar på Wassbo, men i år blev det bara två.

– Jag har det som hobby numer, därför blev det inte fler. I stället håller jag fler kurser och om 14 dagar ska vi ta fram örtsalt på kursen och slå ut Herbamare, säger Agneta och skrattar.

Agneta Månsson framställer genom sina många örter också salvor, teer, örtoljor och smärtstillande gele.

– Jag har ingen affär, utan jag säljer mina produkter på en webshop till olika delar av Sverige. Vi får se hur det blir till nästa år, Ornässtugan har visat intresse och kaféet här på Wassbo. Sedan finns också chansen att handla på mina föredrag.

– Det blir mycket mer verksamt om man gör produkterna själv, att man tror på det man gör är viktigt, säger Agneta.

– Jag provade några örter på min man, som var skeptisk. Men det verkade och nu får jag gärna prova fler gånger på honom. Och min son kallade mig snälla häxan när han var liten, men jag vill inte säga vad han kallar mig nu.

Apropå häxa, så kan man gå in på Agneta Månssons hemsida www.wassbo.se. Där har Agneta en frågespalt som heter fråga häxan och där kan man ställa frågor om allt mellan himmel och jord.

– Jag är ingen häxa vill jag kanske påpeka, men där får man vara anonym och ställa frågor där man bland annat kanske inte fått något bra svar från läkare på sin åkomma och då kanske jag kan hjälpa till i stället med min örtkunskap. Jag försöker också öppna dörrar från biverkningar av traditionell medicin. Och det känns bra om jag kan hjälpa någon att bli bättre.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se