Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarkurserna på Fornby är alltid populära

Trådtjack var fram till andra världskriget utbrott en möjlighet för luffare att hålla sig flytande. Det berättas att utmärkte författaren Gustav Hedenvind Eriksson en tid tvingades försörja sig genom att kränga trådarbeten. Intresset för trådslöjd håller i.
- Kursen i trådtjack blir alltid fulltecknad, säger läraren Roland Gustafsson på Fornby folkhögskola.

Sommarkurserna på Fornby folkhögskola är ett utmärkt tillfälle att förena nytta och lärande.
Utsocknens kan komplettera en kurs med att ta del av alla Dalarnas sevärdheter. Sommarkurserna är de vanliga, sång, måleri, slöjd, vävning, skrivande, broderier sånt som man kan glädjas åt men mycket sällan förmår försörja sig på.
Ett liv som trådtjackare tillåter inte stora utsvävningar. Men det är inte pengar som lockar Kajsa Lena Henningsson, Monica Åberg, Ronny Melander att tvinna järntråd till krokar och annat fint.
- Jag vill lära mig något nytt under semestern, säger Kajsa Lena som till vardags är undersköterska på ett BB i Stockholm. Drömmen är att göra ett fint karottunderlägg i tråd.


Fick kursen i present

Ronny fick kursen i trådtjack i present av sin sambo. Överraskad blev han.
- Antingen tycker hon att jag är händig eller också inte, man vet aldrig. Men det är en rolig erfarenhet.
Ett 30-tal valde att under två dagar öva sång under ledning av Björn Hedén och Marketta Franssila. Knepigt och svårt är det att sjunga i stämmor.
- Kursen ger alla en möjlighet att sjunga i ett intervall som passar dem, säger Björn.
Borlängekonstnären Arne Fredriksson och Göran Rydén leder tillsammans målarkursen. En populär kurs som ger deltagarna övning i olika tekniker och material.
Ing-Britt Svensson, Ludvika, har redan debuterat som konstnär med en utställning i Nyhammar. Det hindrar inte att hon väljer att förkovra sig på en målarkurs.
- Det är ett avbrott i vardagen. Man träffar likasinnande och det är givande.

HANS DAHLQVIST