Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sopranen: ”Ge opera åt folket!”

För tredje året i rad drar Operafesten i Dala-Floda i gång. I år samarbetar Operafesten med Dalhalla, dit byborna skjutsas med buss till premiären av Rhenguldet.
Initiativtagaren Anna Eklund-Tarantino vill öppna dörrarna till operans värld för fler.

– Jag ska få alla bybor att sjunga – och då menar jag alla! säger Anna Eklund-Tarantino engagerat.
I år bjuder Operafesten på ett fullmatat program som sträcker sig över hela fyra dagar. Det blir opera för stor såväl som liten i Dala-Floda – och att vara en gröngöling är inget hinder – tvärtom.

Först ut på torsdag är föreställningen ”Operadrömmar”. Under tre intensiva dagar har ungdomar med och utan funktionshinder fått skriva och sjunga sin egen opera, tillsammans med kompositören Stefan Klaverdal.
– Det är ett helt unikt projekt. Jag känner inte till något liknande någonstans, säger Eklund-Tarantino.

Dagen efter hålls föreställningen i Rättvik. Totalt deltar 35 sångare under Operafesten. En hel busslast med proffssångare kommer från Stockholm och blandas med sjungande ortsbor. I år gästas festen av solister som Paula Hoffman, en av landets främsta operasångerskor, Johan Rydh, baryton som besöker Dala-Floda för första gången, samt unga och lovande Emma Frost.

Nytt för i år är samarbetet med Dalhalla. Anna Eklund Tarantino sitter sedan ett halvår tillbaka som ordförande i föreningen Dalhallas Vänner.
– Jag tror att vi kan befrukta varandra eftersom vi har olika inriktningar på opera, resonerar hon.
– Dalhalla besitter spetskompetens på operafronten med superproffs på internationell nivå, och vi har specialkunskap genom vårt arbete med ungdomar.

Anna Eklund-Tarantinos ambition är att operan ska göras tillgänglig för fler. På lördag blir det därför traditionsenligt opera bland frysdiskarna på Ica – och på söndag är alla välkomna att delta i en Singalong och ”operaworkshop”.
– I år blir det mer fest­aktigt än tidigare och mindre strikt. Vi höjer taket och det ska skrålas ordentligt!

Lisa Persson/DT