Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sopranen: ”Ge opera åt folket!”

För tredje året i rad drar Operafesten i Dala-Floda i gång. I år samarbetar Operafesten med Dalhalla, dit byborna skjutsas med buss till premiären av Rhenguldet.
Initiativtagaren Anna Eklund-Tarantino vill öppna dörrarna till operans värld för fler.

Annons

– Jag ska få alla bybor att sjunga – och då menar jag alla! säger Anna Eklund-Tarantino engagerat.
I år bjuder Operafesten på ett fullmatat program som sträcker sig över hela fyra dagar. Det blir opera för stor såväl som liten i Dala-Floda – och att vara en gröngöling är inget hinder – tvärtom.

Först ut på torsdag är föreställningen ”Operadrömmar”. Under tre intensiva dagar har ungdomar med och utan funktionshinder fått skriva och sjunga sin egen opera, tillsammans med kompositören Stefan Klaverdal.
– Det är ett helt unikt projekt. Jag känner inte till något liknande någonstans, säger Eklund-Tarantino.

Dagen efter hålls föreställningen i Rättvik. Totalt deltar 35 sångare under Operafesten. En hel busslast med proffssångare kommer från Stockholm och blandas med sjungande ortsbor. I år gästas festen av solister som Paula Hoffman, en av landets främsta operasångerskor, Johan Rydh, baryton som besöker Dala-Floda för första gången, samt unga och lovande Emma Frost.

Nytt för i år är samarbetet med Dalhalla. Anna Eklund Tarantino sitter sedan ett halvår tillbaka som ordförande i föreningen Dalhallas Vänner.
– Jag tror att vi kan befrukta varandra eftersom vi har olika inriktningar på opera, resonerar hon.
– Dalhalla besitter spetskompetens på operafronten med superproffs på internationell nivå, och vi har specialkunskap genom vårt arbete med ungdomar.

Anna Eklund-Tarantinos ambition är att operan ska göras tillgänglig för fler. På lördag blir det därför traditionsenligt opera bland frysdiskarna på Ica – och på söndag är alla välkomna att delta i en Singalong och ”operaworkshop”.
– I år blir det mer fest­aktigt än tidigare och mindre strikt. Vi höjer taket och det ska skrålas ordentligt!

Lisa Persson/DT