Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sören Bertilsson (S) ställer sig bakom förslaget om samordning av vårdcentraler

Landstingsråd Sören Bertilsson (S) säger att det finns ett gammalt beslut att landstinget ska se över möjligheterna att samordna vårdcentraler på de orter där det finns mer än en vårdcentral. Därav förslaget att samordna de fyra vårdcentraler som finns i Avesta till två.

När det gäller By vårdcentral säger Sören Bertilsson att den inte ska läggas ned utan organisatoriskt samordnas med Skogsbo. Men han vidgår att den enligt förslaget ska flytta till Avesta lasarett.
Han säger att det finns samordningseffekter med förslaget, bland annat handlar det om en läkarbalans mellan vårdcentralerna.

Inte dramatiskt


- Jag har inte sett det som något dramatiskt för befolkningen i Avesta kommun, säger han.
Sören Bertilsson säger att patientsäkerheten måste kunna garanteras. En flytt innebär inte en försämring av den medicinska behandlingen.
- Vi måste hitta vårdkedjorna, säger han.
Ett exempel är en person som söker vård hos en vårdcentral och det upptäckts att personer behöver vård på lasarettet medicinavdelning. Finns då vårdcentralen på lasarettet så är personen redan på plats och behandlingen blir mer rationell.
En flytt av vårdcentralen innebär att visa kommer att få resa lite längre för att komma till vårdcentralen. Sören Bertilsson säger att förslaget inte kan genomföras innan det finns goda kollektiva transporter. Han säger även att det kommer innebär att det blir en viss ökning av ssjukresekostnaderna.
- Verksamheten har jobbat med att hitta lösningar för en samordning, jag tror inte steget är så stort.

En vårdcentral för hela Avesta


Under intervjun med Sören Bertilsson kommer nya bud. By vårdcentral skulle kunna vara en egen vårdcentral. Avesta, Skogsbo och Krylbo bilda en vårdcentral.
- Det är en ny tanke, säger han.
Han säger vidare att det inte är något som man resonerat om men att det skulle kunna vara en tänkbar väg. Han säger dock att By vårdcentral i så fall skulle få 2490 personer i sitt patientunderlag vilket skulle göra det svårt med läkare.
Sören Bertilsson säger även att det skulle kunna gå att samordna samtliga vårdcentraler till en gemensam vårdcentral, och sedan ha filialer ute i kommunen. Då skulle man få en ledningorganisation.
Den tanken säger han att han ska ta upp med S-gruppen i landstinget före måndagens sammanträde med landstingets arbetsutskott.
På frågan om han ställer sig bakom förslaget om att lägga samman vårdcentralerna svarar Sören Bertilsson ja.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se