Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sören Juvas, ordförande för RFSL

/
  • Sören Juvas är nybliven falubo och förbundsordförande för RFSL sedan 2001. Han tror inte att han har samma uppdrag om fem år. -- Det gäller att jobba hårt för förnyelse och det orkar man inte göra så länge, säger han. FOTO: PETER KNUTSON
  • Göran Hägglund, kd, socialminister.-- Honom tar jag med till Carl Larssongården och visar den fantastiska konsten och inredningen.
  • Victoria Beckham.-- Henne tar jag med till Leksand. FOTO: SCANPIX
  • Jens Orback, före detta s-minister och journalist.-- Honom tar jag med till springkällan i Rättvik som är helt fantastisk även vintertid. FOTO: SCANPIX

Annons

Motståndet mot homosexuella och andra minoritetsgrupper i samhället är mer organiserat idag. Det anser Sören Juvas, nybliven falubo och förbundsordförande för RFSL.
- För 15-20 år sen var det mer enstaka galningar som hördes. Nu är det väletablerade politiker som leder debatten.

Han är ordförande för RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter - sedan 2001. Förbundet ar runt 5000 medlemmar och bildades 1950, en av världens äldsta organisationer i sitt slag, betonar han.
Han jobbar med allt från att granska och uppvakta de politiska partierna till att informera medlemmar runt om i landet. Det blir många resor. När jag försökte få kontakt med honom senast var han i Moldavien, inbjuden för att delta i deras pridefestival.
- Det var något helt annat än den glada, galna paraden i Stockholm. 45 personer försökte gå 50 meter men vår buss blev stoppad innan den kom fram. En uppretad massa, beväpnad med molotovcoctails gav sig på både bussen och oss utan att polisen ingrep.
Han blev falubo i våras när han och hans man Daniel köpte ett hus här. Han gillar Falun och tar omaket att pendla Falun-Stockholm 2-3 gånger i veckan.
Som minoritet blir man hela tiden representant för en grupp och som förbundsordförande blir det ännu tydligare, betonar han. Därför vill han behålla den lilla del av privatliv som huset, katten, hunden och kanariefåglarna står för. Så vi träffas på Kopparhatten Falun. Han pratar och gestikulerar ivrigt under tiden kaffet kallnar i koppen och lussebullen blir till smulor på fatet.
Det kan tyckas att mycket hänt sedan 1944 när homosexualitet klassades som en sjukdom i stället för ett lagbrott. 1979 tog Socialstyrelsen bort sjukdomsetiketten.
- Motståndet ser annorlunda ut i dag. För 15-20 år sedan var det några enstaka galningar som hördes. I dag är motståndet mer organiserat och hålls vid liv av etablerade politiker som gjort det till en hjärtefråga att en grupp i samhället inte ska ha samma rättigheter som andra.
Homo- och bisexuellla och transpersoner utsätts också för många fler hatbrott än andra i samhället, säger han och betonar att fördomar och diskriminering bidrar till att legitimera våldet.
En av de viktigaste frågorna för RFSL i dag är den nya könsneutrala äktenskapslagen som ska klubbas i vår och som regeringen lämnade ett förslag på i tisdags. Det ska lagrådet se över innan det landar i riksdagen.
- Det handlar ju om våra liv. Vem skulle komma på idén att hindra funktionshindrade från att gifta sig. Men här försöker politiker på riksnivå förmå svenska kyrkan att bryta mot lagen genom att behandla en grupp i samhället annorlunda än andra.
Hans eget giftermål blev rikskänt när han och hans man förlade ceremonin till Visby, mitt under politikerveckan och på kristdemokraternas dag.
Han jobbar i princip dagligen mot fördomar men är noga med att skilja mellan fördomsfullhet och okunskap.
- Det är helt okey att ställa dumma frågor, ko-dumma också, säger han.
När han blev tillfrågad om att bli förbundsordförande insåg han inte riktigt vad han gav sig in på, berättar han. Han fick en chockstart med en intervju i TV där han skulle ta ställning till Socialstyrelens yttrande om barn i homosexuella familjer. Men det visade det sig snart att han klarade sig fint i hetluften.
- Jag gick en bra skola när jag jobbade som alkohol- och drogterapeut i Runnarö utanför Örebro, ett behandlingshem där kvinnor med missbruksproblem vårdas enligt lagen om tvångsvård.
En hård men bra skola där det gällde att ha goda argument och självinsikt, menar han.
- Den som har många års missbruk i bagaget och bär på flera säckar skit har ett extra stort behov av någon som tror på sig.
Det är oerhört viktigt att följa de politiska partiernas ställningstaganden, säger han och betonar att det är en sak att göra uttalanden och skriva in fina ord om likhet inför lagen i partiprogrammet. Den praktiska politiken är något helt annat och homosexuellas rättigheter är ingen höger-vänsterfråga, anser han.
- Alla riksdagspartier har en bra kärna när det gäller mänskliga rättigheter och jämställdhet, kristdemokraterna har en väldigt bra kärna men i deras fall upphör likheten inför lagen när det gäller äktenskap.
Förslaget om att ta bort vigselrätten från kyrkan och låta varje kyrka avgöra vem som ska få ha själva festen där kallar han "homofobins sista dödsryckning."
- Ett försök att fördröja beslutet. Vigsellokalerna skulle inte heller räcka till.
Han gick ut med sin sexuella läggning när han började jobba åt gayjouren i Örebro. Då tog han också konsekvenserna av reaktionerna som följde.
- Det är alltid tråkigt när en människa som är annorlunda inte blir accepterad oavsett om det är släktingar eller vänner som intar en oförsonlig hållning. Men blir man inte accepterad för den man är gäller det att bryta kontakten om man vill behålla sin självrespekt.



KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se


Mer läsning

Annons