Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sörens vän dog i väntan på vård för sin ALS

– Jag flyttade upp till Hagge efter min pensionering för sju år sedan och blev chockad över den sjukvårdsdebatt som fördes här.

Det säger Sören Hallberg, Hagge, som genom en nära vän fick se bristerna i Dalarnas sjukvård.

Annons

Efter vännens död, Bengt Gustafson som avled natten mot den 4 december är han nu starkt kritisk till landstingets neurovård.
Hans förvåning över den förda sjukvårdsdebatten förbyttes alltså i praktisk verklighet så sent som i december månad.
Kort kan händelseförloppet beskrivas som att hans vän sökte primärvården i Smedjebacken för att han inte tyckte att musklerna fungerade normalt.

Den läkarkonsultationen gjordes redan för 1,5 år sedan. Under den tid som gick började misstanken om ALS dyka upp.
En nervsjukdom som innebär att nervceller slås ut och sjukdomen är obotbar. Den går bara att bromsa förloppet upp med medicinering.
ALS leder till förlamning och dödsorsaken slutar ofta med kvävning.
I juni i fjol fick Gustafsson remiss till neurologen i Falun, men först efter mycket tjat från Sören Hallbergs sida fick han träffa neurolog.

Bara genom att förklara att Gustafson snabbt blev sämre kom beskedet om att få komma till läkare. Då hade det gått tre månader.
I slutet av september, efter ytterligare en månads väntan, fick han komma till neurologen och fick beskedet om trolig ALS och den 12 november efter sex veckors väntan till ytterligare undersökningar.
– Den 26 november fick han via telefon besked av läkaren att han hade ALS. En vecka efter beskedet dog han, utan att ha fått vård, säger Sören Hallberg.
Efter ALS-beskedet skulle Bengt Gustafson få komma till ett ALS-team i Uppsala för att äntligen få bromsmedicin för sin sjukdom, men den väntan klarade han inte längre.
Sören Hallberg är nu mycket kritisk till den här vården inom Dalarnas landsting.
Eftersom hans väns bortgång berör honom illa har han granskat den här speciella sjukdomen och hur vården ser ut.

Han har konstaterat att neurologvården i Sverige är den sämst utbyggda i hela Västeuropa och dessvärre är Dalarna i botten i det dåliga landet Sverige.
Svenska Dagbladet granskade neurovården i en artikel och konstaterade (10/9 2012) att den här vården är ett lotteri.
Där konstaterades att Dalarna har två neurologer. Landstingen i Stockholms-, Västerbottens- och Uppsala län finns fem sex gånger fler per tusen invånare.
Han är kritisk mot att inte undersökning kom snabbare genom tidig insats av bromsmedicner är viktig vid sjukdomar som bara går att bromsa.

Varför kan inte bromsmediciner förskrivas i Falun, utan man måste vänta på tid på Akademiska i Uppsala?
Hur kommer det sig att ett besked om en dödlig sjukdom lämnas på mobiltelefon utan att man frågar om var han befinner sig eller har någon hos sig?
Varför ges inte förtur när remiss kommer in om tänkbar dödlig sjukdom?
– Med mina frågorna vill jag bara försöka få en ändring och se till att inte fler blir behandlade lika illa, säger Hallberg.
Vårdgarantin tycker han är tandlös.
– Det är visserligen en lag, men det blir ingen påföljd när man bryter mot den lagen.
Hanteringen av Bengt Gustafson är anmäld till sjukvårdens ansvarsnämnd.
”Vårdgarantin är tandlös. Det är visserligen lag, men det blir ingen påföljd när lagen bryts.”
Christer
Nyman
christer.nyman
@daladem.se