Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande om norska flyktingöden under veterandag i Furudal

Vad hände under flykten från Norge till Sverige?
Den frågan kommer doktoranden och forskaren Lars Hansson att ge delsvar på under årets Veteran- och kulturdag vid Furudals bruk. Han har med hjälp av förhörsprotokoll från åren 1940-1945 registrerat 33 000 flyktingöden.

Veteran- och kulturdagen genomförs lördagen den 9:e juni med start klockan 13.

Som vanligt är det Norskt Veteranmuseum i samarbete med Norska ambassaden och Stiftelsen Furudals bruks kulturhus som är arrangörer. Svenska hemvärnet i Dalarna är hedersvakt.

Efter en samling vid Kättingsmedjan, där Nedansiljans blåsensemble musicerar, inleds programmet med tal av försvarsattache Öysten Limoseth och generalsekreteraren i Norges Militära Kamratföreningars förbund Finn Kampestuen-Berntzen.

Därefter kommer Lars Hansson, som vid Göteborgs universitet dataregistrerat 33 000 norska flyktingöden, att berätta om vad som hände några av flyktingarna, en berättelse som rymmer stor dramatik.

– Han har tittat närmare på förhörsprotokoll och gjort viktiga upptäckter, säger Stiftelsen Furudals bruks kulturhus´ Lennart Öhnell.

Lite senare kommer författaren och journalisten Lars-Göran Dybeck att släppa boken "Den glömda historien – Om faror, flykt, svek och längtan i krigets skugga".

Dessutom ger Nedansiljans blåsare en konsert och Fällmans ukuleleorkester underhåller. Det blir också en samling vid minnesstenen, där SeGe Johansson spelar trumpet.

Efter mingel och fika i Veteranmuseet avslutas programmet i Ore kyrka med musik av Ole Moe.