Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Specialister saknas på barnavdelningen

Barnakliniken har drabbats hårt av den utbredda bristen på specialistsjuksköterskor vid Falu lasarett. Omkring 20 barnsjuksköterskor saknas i dagsläget för att sjukhusets egna mål ska vara uppfyllt, och till flera specialisttjänster har man i dag inte ens lyckats anställa en grundutbildad sjuksyster.


Bristen på specialistutbildade sjuksköterskor finns överallt i Sverige, men här i Dalarna har det blivit värre sedan utbildningen på högskolan försvann. I dag saknar drygt en fjärdedel av sjuksköterskorna på barnavdelningen en specialistutbildning, något som är ett problem enligt Susanne Orrgård, själv specialistutbildad.
— Barn har ju oftast inte samma sjukdomar som vuxna har. Du kan inte jobba på en vuxenavdelning och sedan komma hit till en barnavdelning och applicera dina kunskaper på barnen här.

Problemet förvärras av att sjuksköterskornas grundutbildning inte innehåller speciellt mycket utbildning om barn, samtidigt som det är svårt för många att vidareutbilda sig när de väl börjat jobba och efter ett tag funnit att de vill arbeta med just barn.
— Har man familj så är det ju svårt att flyta på sig. Då får man kanske läsa på distans, eller flytta på sig, och det tror jag inte det är så många som gör, säger Susanne Orrgårde.

Malin Ekdahl är kliniksamordnare på Barn- och ungdomsmedicin vid Falu lasarett. Enligt henne kommer de vakanta platserna på barnavdelningen snart att vara tillsatta, men då av grundutbildade sjuksköterskor. Bristen på specialister kommer alltså att finnas kvar.
— Det är viktigt att barn tas om hand av någon med rätt kompetens, så därför vill vi att alla sjuksystrar här ska vara specialutbildade. Det är ett mål vi hittills aldrig nått.
Om du kom in med ditt barn, skulle du vilja att det var en specialistsjuksköterska som tog hand om det?
— Ja. Absolut.
Sedan i fjol betalar landstinget en utbildningslön till de som vill vidareutbilda sig, och i fjol kunde två stycken sjuksköterskor utnyttja det.
— Helst hade vi skickat iväg fem stycken, men det är dyrt samtidigt som vi har problem med att fylla deras platser här på kliniken medan de är borta, säger Malin Ekdahl.

Kerstin Erlandsson, ordförande i Vårdförbudet Dalarna, anser att läget är kritiskt.
— Sjuksköterskorna överlag räcker inte för att upprätta en miniminivå. Och de som är specialister får ständigt ta extraturer, vilket sliter hårt på dem.
Extraarbetet är något specialistsjuksköterska Susanne Orrgårde känner igen sig i.
— De patienterna jag har får jag ju ta, plus att jag får hjälpa till med de grundutbildade med vissa nålstick, blandningar och så. Men alla försöker ju dra sitt strå till stacken.

För att få fler att vidareutbilda sig tror kliniksamordnare Malin Ekdahl på en modell liknande den som används för läkare, där läkare får vidareutbilda sig samtidigt som de jobbar kvar på kliniken, så kallad ST-utbildning. Då skulle fler kunna jobba kvar på hemorten och dessutom slippa ta tjänstledigt. Högre lön är en annan sak som både Malin Ekdahl och Susanne Orrgårde tror skulle motivera fler.
— I dag är det ju inte alls stor skillnad mellan en specialist och en grundutbildad sjuksköterska, konstaterar Susanne Orrgårde.

Lasse Edfast