Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Speglar både gröna jobb och landsbygdutveckling

Dalarna är av regeringen utsett som pilotlän för grön utveckling och energiomställning. I det sammanhanget nämns Stocksbro Energi som ett exempel och förebild på miljöteknisk utveckling. Förra året omsatte företaget 12 miljoner och en nyutvecklad ackumulatortank hoppas företagsledningen ska bli det stora lyftet.
- Vi tror jättemycket på framtiden, säger vd Leif Michaelsson.

Stockbro Energi är ett dotterbolag till Stocksbroverken. Företaget ligger mitt i jordbruksbygden med postadress Stora Skedvi i Säters kommun. Stocksbroverken började tillverka ackumulatortankar 1993. 1996 patenterade den egna utvecklingen Bio-Sol pannan. 2003 bildades dotterbolaget Stockbro Energi. Stocksbroverken ägs av dess vd Thomas Gustafsson och arbetar bland annat med svetsning, industrimontage och industriservice.
Solenergi och bioenergi är grunden för Stocksbro Energi. Flera energikällor kan kombineras. Den nya ackumulatortanken bygger på ny teknik som innebär 30 procent bättre utnyttjande av solenergi än konventionella tankar.
60 procent av försäljning går på export bland annat till Tyskland, Italien och Frankrike.
-Vi skulle kunna bli hur stora som helst, vi har produkterna nu gäller det bara att komma ut, säger Thomas Gustafsson. Vi har tagit fram spetsteknik, men marknadsföringen kostar väldigt stora resurser.
Han tycker att det är frustrerande att lagar och förutsättningar förändras så att det är svårt att veta vad som gäller. Hans önskescenario är liknande lagar och regler som i Tyskland där miljövänlig energi premieras och installationer underlättas.
- Miljöpolitiken måste läggas fast så att den inte ändras varje gång vi byter regering, säger Thomas Gustafsson. Spelreglerna måste vara långsiktiga.
I går, tisdag, bjöd Centerpartier de anställda på Stocksbroverken på gröns prinsesstårta.
- Vi ville ge er "Guldkövern" för att Stockbro energi är ett bra exempel på gröna jobb, miljöteknik och också på att företag kan leva och frodas på landsbygden, sa Marit Ragnarsson (C).
Hon arbetar med energi- och miljöfrågor på länsstyrelsen och tog med sig företaget synpunkter och önskemål om en gemensam plattform för marknadsföring. Hon höll med företagsledningen om att miljöpolitiken måste bli långsiktig.
- Det är en nationell angelägenhet med en svensk plattform, sa Lars-Erik Larsson (C).
Till hösten kommer Länsstyrelsen att presentera vad satsning på pilotlän kommer att innebära. Marit Ragnarsson berättade om att bland annat kommer 200 företag att erbjudas energikartläggning som ska leda till effektiviseringar.

EVA HÖGKVIST
023-476 95
eva.hogkvist@daladem.se