Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spekulationer i adventstider

När ledande partiföreträdare på lokal nivå gör utspel om möjliga scenarier efter valet nästa år väcker det givetvis tankar och reaktioner från dem det berör, bland både väljare och politiker. Kommunalrådet Jonny Gahnshags (S) öppnande för ett blocköverskridande samarbete i Falupolitiken under nästa mandatperiod skapar inte bara bra rubriker, det torde också väcka känslor bland politiska vänner och motståndare. Men innan väljarna fått ett ord med i laget blir den här typen av uttalanden enbart spekulationer.

Falupolitiken under den innevarande mandatperioden har varit turbulent. Turerna runt förberedelsearbetet med skid-VM har inneburit påfrestningar utöver det vanliga, även om det fanns en stadig politisk majoritet bakom den formella VM-ansökan, signerad Mikael Rosén och den dåvarande alliansregeringen i residensstaden.

Allt för tidiga utfästelser om de verkliga kommunala utgifterna för ett VM-arrangemang är den huvudsakliga orsaken till att den politiska debatten under de senaste åren dominerats av kostnadsutvecklingen kring världsmästerskapet. Få har lyft fram VM-arrangemangets möjligheter.
Men också Faluns behov att anpassa skolans kostym till en planerad verklighet har varit en källa till irritation, liksom satsningen på ett funktionellt resecentrum som lett till en omfattande debatt kring förslagen om stadsplaneförändring. Som om inte detta vore nog har också Falun dragits med en återkommande debatt om kommunen satsar för ensidigt på tätorten till förfång för landsbygdens vitala orter, som Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö.

Visserligen tror jag inte att Jonny Gahnshag, och inte heller någon annan falupolitiker, beklagar sig över en livskraftig landsbygd, men möjligen avundas de stundom situationen i Borlänge, där politikerna inte måste göra samma avvägningar.
Om mindre än ett år ska vi gå till valurnorna. Men vem vågar sig i dag på att annat än gissningar om hur regeringsbildningen och hur majoritetsläget ser ut sedan väljarna fått säga sitt? Osäkerheten om det framtida politiska landskapet i kommunerna är stor. Det förklarar också Gahnshags tankegångar om att ännu en gång locka Falucenterns folk att samarbeta kring ledningen av kommunen.

Det sker i en situation där Socialdemokraterna och Miljöpartiet behöver en hyggligt stark partner för att kunna regera utan stöd av Vänstern. Det är klokt att Centern intar en avvaktande hållning inför Ganshags tidiga frieri, även om det finns en vana i Falucentern sedan tidigare mandatperioder att samverka med S. I allt väsentligt har ju samarbetet inom alliansen fungerat bra.
Med den politiska situationen i Falun för ögonen ligger det nära till hands att fundera över vad som händer i Borlänge efter valet nästa höst. Förtroendeklyftan mellan Socialdemokraterna och Västerpartiet förefaller cementerad och därmed omöjliggöra ett samarbete efter 2014 års val. Dessutom är det i dag väldigt svårt att sia om utvecklingen för Sverigedemokraterna i kommunalvalet. Deras roll i fullmäktige har sedan förra valet har varit blygsam och utgör knappast ett underlag för nya framgångar.

Men samtidigt är det ett känt faktum att partiets framgångar i det senaste kommunvalet mer är ett resultat av en allmän framgångsvind än ett specifikt kommunprogram som fått väljarna att ge Sverigedemokraterna i Borlänge den position partiet förvärvat.
Sverigedemokraterna är efter senaste valet Borlänges tredje största parti med sju mandat i kommunfullmäktige. Det är bara Socialdemokraterna med 24 och Moderaterna med 11 mandat som är större. Trots att Socialdemokraterna samarbetar med Miljöpartiet, som har två mandat, saknar vänstern egen majoritet.

Tack vare att de fyra allianspartierna valt att i viktiga framtidsfrågor samarbeta med S och MP har ändå kommunfullmäktiges största parti kunnat hålla sig kvar vid makten. Vad samarbetet över blockgränserna kan få för konsekvenser i nästa val kan endast bli vilda spekulationer. En ökad vänstervind i september 2014 kan resultera i ett förändrat politiskt landskap. Så också om trenden med ökade sympatier håller i sig över valet 2014.
Personligen tror jag att det mesta talar för att samarbetet över blockgränsen fortsätter under nästa mandatperiod. Både utvecklingen av Borlänges ekonomi och integrationsfrågan kräver breda politiska lösningar där varken S och MP vill riskera att bli beroende av Sverigedemokraterna.

Det är en linje som också de fyra allianspartierna med all säkerhet kommer att känna sympati för och som samtidigt belönar dem med fortsatt inflytande över vilken politik som ska drivas för att Borlänge ska fortsätta att utvecklas i rätt riktning.
Det är således, inte otänkbart att vi både i Falun och Borlänge får se regeringar med förmåga att samarbeta över blockgränserna!

Christer Gruhs

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel