Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelunky

Att slumpgenerera banor är roligare on the go!


Spelunky är från början ett gratisspel, som förra året piffades upp och blev kommersiellt. Denna förbättrade utgåva har nu letat sig ut till Playstation Vita, utan att ha tummat på kvaliteten alls.


I detta indiespel är du en grottutforskare vars mål är att hitta guld och skatter i underjordens tunnlar. En lätt uppgift, om det inte vore för alla fiender och faror som lurar överallt. Fladdermöss, spindlar, ormar – till och med spöken vill åt dig. Till en början har du en piska att slåss med, ett begränsat antal bomber för att spränga upp jord och ett rep som du kan använda för att klättra upp eller ner.


Det mest kända särdraget  i Spelunky är banornas slumpgenererande, det vill säga att du aldrig möts av samma grotta två gånger om. Dör du nere i underjorden får du starta om från början, denna gång med tunnlar som ser helt annorlunda ut jämfört med sist.


Sist det begav sig - förra sommaren alltså - fick jag för första gången uppleva Spelunky:s brutala svårighetsgrad. Att lyckas hålla sig vid liv i fem minuter är något att vara stolt över. Vad som är en ännu större bragd är att det aldrig känns orättvist när jag misslyckas, trots slumpgeneratorn som omöjliggör memorering av tunnlarna. Istället är det viktiga att bli ett tillsammans med spelkontrollen, att förstå hur du ska handskas med fienderna och att hushålla rätt med bomber och rep.


Spelunky blir aldrig tråkigt. Det bjuder alltid på något oväntat, något nytt att utforska. Det är lättkontrollerat och framför allt snabbstartat, så frustrationen hinner aldrig växa när jag förlorar då jag istället kan ge mig på en ny bana direkt, vilken jag förhoppningsvis har lättare för. Mest troligt lär det sluta på samma sätt om några minuter. Med att jag dör, igen och igen.


Utöver äventyrsläget kan du spela mot vänner som också äger en Vita och spelet ifråga. Känner du ingen med konsolen kan du istället välja att spela mot datorkontrollerade motståndare. Detta spelalternativ är som en variant av Bomberman, men mer kaotiskt och inte ens hälften så bra. Det är enspelaräventyret du vill ha om du är ute efter den bästa Spelunky-upplevelsen.


Spelet gör sig lika bra till Playstation Vita som till datorer och de stationära konsolerna, men om jag var tvungen att välja en skulle jag definitivt välja denna bärbara version som på alla möjliga sätt känns perfekt för formatet. Därmed utfärdas en stor köprekommendation, så länge du inte har några invändningar mot riktigt svåra spel.


8/10

 

Felipe Madrid

Format: Playstation Vita
Genre: Rougelike, plattform, äventyr
Antal spelare: 1-4