Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Falubygden besöker Forsmark och Mackmyra


Vad händer när atomkärnor av uran klyvs och vad kan hända när vatten, malt och humle slås ihop? Det blev två skilda teman i SPF Falubygdens resa till Forsmark och Mackmyra. Trettio nyfikna SPF-are gjorde den resan.


Vid Forsmarks gamla järnbruk promenerade man en stund i den vackra bruksmiljön.
Gruppen togs om hand av Svensk Kärnkraft efter att legitimationerna kontrollerats och alla försetts med skyddshjälmar och skyddsmasker.
Guiden berättade om den stora kärnkraftsanläggningen ute vid östersjökusten med de tre reaktorerna. De svarar för en sjättedel av Sveriges kärnkraft. 1 500 personer är anställda här.
Anläggningen för förvaring av kärnbränsleavfall ligger strax intill. Där förvaras låg- och medelaktivt avfall i tunnlar djupt inne i urberget 80 meter under Östersjöns yta.
Vi kunde pröva saltsmakande vatten som sipprade ut från bergväggen och som inte sett dagens ljus på 7 000 år.
I Forsmark planeras för slutförvaring av Sveriges högaktiva avfall.
Färden gick vidare till Mackmyra gamla järnbruk där Mackmyra Svensk Whisky etablerat sig som landets första producent av whisky. Sedan 2008 finns produkten i Systembolagets sortiment.
I destilleriets 45-gradig värme blir vatten, malt och humle blir whisky. Provsmaka? Nej minsann, det är inte tillåtet, inte heller gårdsförsäljning.
Det blev en mycket intressant resa, ordnad av resekommitténs Ingalill Bergvall.