Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spirituell Schaffer i Tällberg

Det måste vara underbart att få vara gitarr i Janne Schaffers händer. Han måste ha gjort minst en miljon nedslag på strängarna i Tällberg. Jag hörde inte ett enda fel.

Schaffers gitarr grät av lycka. Den glittrade. Den morrade. Den lyssnade. Den skrek. Jag visste att Schaffer var en fena på gitarr. Men det är en sak att lyssna på honom. En helt annan sak att se hans spel. Det är ett hantverk bortom det möjligas konst. Ett finsnickeri med finaste sandpapper, ett högteknologiskt precisionsborrande, ett knypplande med den tunnaste tråd. Karln ska fylla 70 nästa år. Hans fingrar flyger omkring på instrumentet som vore de 25.

Spelglad är bara förnamnet. Att Schaffer är pratglad också var delvis en nyhet för mig. Han drog hela sin musikhistoria från den första gitarren som han byggde i slöjden 1957 till samarbete med Pink Floyd, Toto, ABBA och Ted Gärdestad, allt i ett trivsamt småprat med publiken. Historien med Bob Marley som Schaffer träffade i ett pannrum i Nockeby var typisk för kvällen.

– Jag har harvat i studiomusikerträsket, sa Schaffer blygsamt. Sedan fortsatte han att rabbla upp stjärnor på löpande band som han kompat genom åren.

Björn J:son Lindh och Ted Gärdestad kändes som centralfigurer under kvällen, liksom samarbetet med ABBA. Hyllningen till Björn J:son Lindh som gick bort i december blev mäktig. Schaffer och gitarren blev ett i stillsam, ja nästan tyst musik.

Första timmen var bäst. Efter paus tenderade showen att glida över till mer av glad allsång. Det var lite varning för företagsgig ett tag när "Jag vill bo i en svamp annars för jag kramp" ekande i Klockargårdens tält.

Schaffer fick aldrig göra några gitarrsolon på ABBA:s låtar. Det tog han ljuvligt och ljudligt igen i Tällberg. Solot i ABBA:s "Eagel" var kvällens svettigaste och drog ner längsta applåderna.

Showen var en supermusikalisk pärla, inte bara för Schaffers skull. Hela bandet är helgjutet och tätt. Johan Bodings sång överraskar liksom Barbro Lindkvist på gitarr.