Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spolarvätska i lösvikt

Sedan några år har Sterners specialfabrik i Dala-Järna tillverkat pumpar för försäljning av spolarvätska. Nu kommer de att ta steget ut på den Europeiska marknaden.

– Det finns 100000 bensinstationer i Europa, konstaterar Håkan Sterner, ägare.Den stora kunden för Sterners har varit Statoil i första hand i Sverige. De har satt upp pumpar på de flesta av sina bemannade stationer, sammantaget 270 stationer. Viss försäljning har även skett till Norge och Finland och någon enstaka till Danmark. Problemet är att de stationer som sålts i Sverige inte kan kommunicera med de kassasystem som finns på den Europeiska marknaden.

– Det fungerar på vissa kedjor i Norge och Finland, men nu har bensinbolagen enats om en Europeisk standard som ska lanseras hos cirka 20 olika oljebolag, berättar Håkan Sterner.

För att klara den anpassningen behöver de byta ut sina mjukvaror till detta system och det handlar om en investering på i runda tal en halv miljon kronor. Företaget har nu fått bidrag på hälften av detta från Tillväxtverket.

– Vi har kommit i kontakt med en svensk som jobbar på Europamarknaden och genom honom förhandlar vi nu med samtliga stora oljebolag om att leverera pumpar, eftersom vi är ensamma i stort sett, så är det en enorm marknad som öppnar sig, poängterar Håkan Sterner.

Detta får konsekvenser för företag som till viss del är behagliga att hantera. De bygger just nu om ett kallager till monteringshall, en investering på en halv miljon kronor.

– Blir det den fart som vi hoppas och tror måste vi bygga nya lokaler och vi projekterar med ett bygge på 700 kvadratmeter, avslöjar Håkan Sterner.

Bolaget har i dag 25 anställda och Sterner utesluter inte att inom något år måste de anställa minst 15 nya medarbetare.

– Ungefär där är smärtgränsen för hur många vi kan vara i de lokaler vi nu disponerar, summerar Håkan Sterner.

Sven Thomsen
sven.thomsen@dt.se