Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 personer åtalas för eko-brott * Grannar och arbetskamrater indragna

Annons

Totalt 15 personer misstänks nu för brott i samband med svartjobbshärvan kring Hells Angels spingpojksklubb Red Devils. Flera grannar och arbetskamrater till de först gripna misstänks för medhjälp till grova ekobrott. DD kan idag också avslöja att en av dem som varit "företagsledare" åt den fruktade mc-ligan dömdes samma dag han greps - för ett misslyckat sexköp!

Sexköparen är en 39-årig man från Hägersten som stått som företrädare för flera företag som utfärdat vad som misstänks vara falska fakturor. Han är häktad för flera grova bokföringsbrott och för medhjälp till grova skattebrott.
Samma dag han greps dömdes han i Södertörns tingsrätt till en månads fängelse för misshandel och försök till köp av sexuell tjänst. Detta sedan han tagit hem en prostituerad, kommit i bråk om pris och sextjänstens art vilket slutat med att kvinnan naken flytt från hans lägenhet efter att ha fått sina flätor losslitna av 39-åringen.
39-åringen har ett trassligt förflutet med domar för trafikbrott, rattfylleri och enklare våldsbrott. Han har nu lånat ut sitt namn som ansvarig för rena blufföretag och riskerar ett långt fängelsestraff. Hans företag har fakturerat för minst 4,4 miljoner kronor.

"Gångare"

Sexköparen var en av de första i utredningen som greps och en av dem som ännu sitter i häkte. I fredags drogs ytterligare fyra personer in i utredningen. Samtliga är misstänkta för medhjälp till både grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.
Alla är från Falun och Borlänge och grannar, vänner eller arbetskamrater till de häktade faluborna. De lever under små omständigheter och flera av dem är restförda hos kronofogden.
Deras brott består i att de fungerats som så kallade "gångare". De har upplåtit sina bankkonton till penningförsändelser, de har tagit ut pengarna och sen mot del av bytet lämnat pengarna vidare. Summorna varierar från något hundratal tusen till miljonbelopp. Några av dem riskerar fängelse men de flesta torde komma undan med lindrigare straff.

Miljoner

De elva från Dalarna är de som stått för de stora riskerna. Som varit formella företrädare för företagen i vilka brotten begåtts.
De beloppsmässigt största brotten har däremot begåtts i factoringbolagen i Stockholm. Hundratals miljoner har omsatts under omständigheter som kan utgöra grova bokföringsbrott.
Tre män ur näringslivet, en av dem nämndeman, misstänks för brottsligheten i factoringbolagen.
Åtal kommer att väckas den 23 juni och rättegången är planerad till de därpå kommande två veckorna.

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons