Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äter dopningsklassad medicin mot sina utbrändhetssyndrom

Annons

Nu är Clas Björlings kropp redo för tävlingscomeback.
Men han får inte dispens till att tävla av dopningskommissionen, på grund av att han äter en dopningsklassad medicin.
– Jag behöver medicinen för att komma tillbaka efter mina utbrändhetssyndrom, säger Mockfjärds-triathleten.

2006 satte Clas Björling svenskt rekord på Ironman-distansen i triathlon (3,8 km simning, 18 mil cykel, 42,2 km löpning) med tiden 8.15.
Men senare samma år drabbades han av överträning, som i sin tur ledde till utbrändhet. Under inledningen av 2007 tog han sig mer eller mindre inte ur sängen, och under fem månader gjorde han inte ett enda träningspass.
Därefter har rehabiliteringen fungerat bra, och nu är han tillbaka i ett normalt liv. Och han är redo för att göra comeback på tävlingsbanan.
Men comebacken kommer att dröja ytterligare två-tre månader.
Clas förklarar:
– Under hela den här resan har jag haft kontakt med en läkare i USA som gjort mängder av tester på mej. Han sa redan när vi inledde vårt samarbete att ”jag vill hjälpa dig ur det här, men du måste göra vad jag säger åt dig”. Och det har jag gjort. Jag har ändrat kost, och vi har tillsatt olika naturliga tillskott.
Men ett av dessa preparat finns med på Riksidrottsförbundets lista över dopningsklassade preparat.
– Jag får använda dessa under träning. Jag får behandla mina utbrändhetssyndrom. Men jag får inte ha preparaten i kroppen när jag ska tävla. Och hälsan kommer i första hand, idrotten är bara en positiv bieffekt. Därför vill jag avsluta den här kuren. Sedan tar det en månad innan preparaten gått ur kroppen.
– Det jag blir besviken på är motiveringen från dopningskommissionen till att jag inte behöver ta preparatet. ”Din kropp behöver inte preparatet”. Vad vet dom om det? Jag hade köpt motiveringen om det var på grund av att det var orättvist mot övriga idrottare, men det här känns väldigt tråkigt. Jag har ännu inte bestämt om jag ska överklaga beslutet, säger Clas, som hade hoppats köra Dalacupen i triathlon i sommar.
Nu blir det i stället väntan till i höst för en minst sagt tävlingssugen Clas Björling.
MÅRTEN LÅNG

Mer läsning

Annons