Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidraget från SOK drogs in: - Jag blev helt förstörd

Annons

På försommaren fick boardercrossåkaren Mattias Blomberg från Falun beskedet att träningsbidraget från SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) skulle upphöra inför den här säsongen.
- Jag blev helt förstörd och gick igenom en liten personlighetskris. Det var inte långt ifrån att jag kastade både brädor och priser på soptippen, säger Blomberg.

- Men nu har jag samlat ihop mig under hösten och tänker försöka genomföra säsongen ändå. Jag hoppas att jag ska klara av den ekonomiskt, men det blir tufft när man får ta allt ur egen ficka till resor, mat och boende.
Den enda ekonomiska hjälp Blomberg får av Skidförbundet är ett liftkort som gäller i hela Sverige och anmälningsavgiften till världscupen.
- Jag är inte sur på SOK, dom har ställt upp på mig tidigare. Och ska de skära ner bidraget från 150 idrottare till någonstans runt 100, så tyckte de väl att mina resultat inte räckte till helt enkelt och då får jag acceptera att jag kommer på fel sida snöret.
- Men det känns konstigt att man tvingas bära Vattenfalls klistermärke på kläderna när man ändå inte får ett öre därifrån, säger Mattias Blomberg.

Glad i ögat

Blomberg har fast jobb på Banverket och har efter beskedet levt sparsamt för att ha råd med en egen satsning i vinter.
- Jag har en fantastisk arbetsgivare som låter mig vara ledig för allt tävlande, de ville inte att jag skulle sluta och det är jag väldigt tacksam för. Man blir lite glad i ögat faktiskt.
Men Mattias Blomberg har ändå tvingats till en del eftergifter. Säsongspremiären i Argentina tvingades han stå över på grund av kostnaden.
VM i Sydkorea i januari är en annan tävling som får stå åt sidan.
- Det blir alldeles för dyrt för en enda tävling. Då väljer jag hellre att åka till Nordamerika i februari, där får jag tre tävlingar för samma pengar.
- Men trots att jag tvingas avstå några tävlingar har jag på något sätt fått förnyad glädje. Jag har inga krav från omgivningen, utan det är bara ut och köra och göra det jag tycker är allra roligast, att åka snowboard.

Premiär för Maria

För Leksands-tjejen Maria Danielsson blev det heller inte något tävlande i premiären i argentinska Chapelo.
Danielsson som genomgått fem knäoperationer blev avrådd att starta, tävlingsbacken bedömdes vara för riskabel och skaderisken var för stor.
En start i Chapelo skulle äventyra Danielssons stora mål, en OS-start i Vancouver 2010.
Den bedömningen skulle visa sig vara riktig också, flera åkare ådrog sig armbrott och hjärnskakningar i Chapelos backe.
Maria Danielsson får i stället - precis som Mattias Blomberg - göra premiär kommande helg i schweiziska Arosa.
HÅKAN ERIKSSON
023-475 53
hakan.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons