Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmannen Thomas Fältsjö hemma i Ludvika igen efter framgångarna

/
  • MÄSTARE. Dubble världsmästaren i armbrytning Thomas Fältsjö är hemma i Ludvika igen. Nu väntar jobb som brandman som vanligt. Och medaljerna fick följa med stationen förstås.foto: jörgen hjerpe

Annons

Ett guld per dag.
Det var Ludvika-brytaren Thomas Fältsjös motto under VM.
- Jag hade en riktig formtopp, säger han.

I Västerbergslagen har armbrytarna i Dalarna sitt starkaste fäste. I Ludvika och Smedjebacken finns tradition inom sporten.
En sport som Thomas Fältsjö alltid känt en dragning till.
- Min pappa och hans bröder bröt alltid arm med varandra. Varje släktträff slutade med att det skulle brytas arm.
- Pappa var väldigt stark. Jag var 30 år innan jag lyckades vinna mot honom.
Det dröjde till Thomas passerat 30-årsstrecket innan han började träna och tävla på allvar. Men sedan har det blivit desto mer.

Dubbla VM-guld

Och nu som 46-åring kan han titulera sig dubbel världsmästare i klassen masters 100 kilo, där utövarna måste vara minst 40 år. Tidigare var ett EM-brons Thomas bästa internationella mästerskapsmerit.
- Men många av dem som tävlar i mastersklassen ställer också upp i seniorklassen, säger Fältsjö.
Gulden bröt Fältsjö hem vid VM som avgjordes i Kelowna i Kanada nyligen.
Först säkrades guldet med vänstern, där Thomas gick fram obesegrad till final. Och den vann han också. Mot en kanadensare som hade riktigt stort publikstöd.
Tidigare har högerarmen varit Fältsjös bästa. Så efter vänsterguldet var det bara att ladda om.
Det fixade brandmannen från Ludvika. Även om det började illa.
Fältsjö mötte i första omgången ungraren Simon Ferenc. En motståndare han aldrig tidigare besegrat. Och det lyckades inte nu heller.
Men sedan gick det bättre. Thomas vann resten av matcherna och ställdes åter mot Ferenc. För VM-guld krävdes då två matchvinster för Fältsjö.
- Simon blev nog lite nervös. Först så foulade han ut sig och sedan vann jag nästa match, säger Fältsjö.
- Det var skönt. Jag hade tränat bra inför VM. Och inte minst har jag haft bra sparring av klubbkamraten Ralph Johansson.
Nästa år väntar både EM och VM. EM avgörs i Bulgarien och VM i Italien. Men det är inte säkert att Thomas Fältsjö får chans att försvara sitt guld.
- Tidigare har det varit så att du måste ha varit sämst tvåa på SM för att får åka på EM och VM. Det har pratats om att ändra den regeln. Men jag vet inte om det har blivit av än, säger Fältsjö.

Drama på flygplats

VM-äventyret i Kanada var inte bara dramatiskt sportsligt sett. Hemresan bjöd på annan dramatik.
- Jag blev stoppad på flygplatsen i Frankfurt. De hade sett någon konstigt i min väska vid säkerhetskontrollen. Något runt, gjort av metall.
- Jag fick gå in i ett rum tillsammans med flera säkerhetsvakter. Där öppnade jag väskan ... och plockade fram VM-medaljerna, säger Fältsjö och skrattar.
JÖRGEN HJERPE
023-475 54
jorgen.hjerpe@daladem.se

Mer läsning

Annons