Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En presentation i toppklass - men varför är det så svårt att göra rätt?

Annons

Genom ett samarbete mellan Dalarnas Ridsportförbund och Rättviks gymnasium fick närmare 300 åhörare ta del av Jump Clubb med det bästa av vad svensk hoppsport kan erbjuda genom Sylve Söderstrand, Lotta Björe och Mari Zetterqvist-Blokhuis när de bjöd på clinic i Rättviks körhall.

Den gemensamma nämnaren för dessa tre ryttare är Strömsholm, ett utbildningscentrum för ryttare och häst. Tillsammans har de bildat Jump Club, som skall vara ett forum för inspiration, kunskap och nyheter för ryttare och tränare. Det skall också vara en mötesplats för alla som är intresserade av hoppning.
Målet är att ge inspiration om träningsupplägg och övningar för ryttare och tränare och hålla dem i ajour med hoppsportens utveckling.
Främst är det ryttare med egen häst som satsar på hoppning man vänder sig till, men även tränare kan få värdefulla tips.
Sylve Söderstrand var svenska hopplandslagets kapten under 2000-04 och det blev idel framgångar. Sedan 1993 är han lärare på Strömsholm där han var skolchef under en dynamisk period när Strömsholm förvandlades från en anrik anläggning till ett modernt och internationellt välkänt centrum för utbildning av ryttare och hästar.
Hans motto: Carpe Diem, gör det du kan göra och gör det nu!

Tänk positivt

Lotta Björe är en av landets mest uppskattade tränare. Som hopplärare på Strömsholm har hon lagt grunden till framgång för en mängd ryttare och då inte minst för lillasyster Emma.
Tillsammans med Sylve Söderstrand var hon svensk landslagstränare för ponny-, juniorryttare och young rider. Nu reser hon världen runt som uppskattad TV-kommentator för världscupen, EM, VM, och andra stora mästerskap.
Hennes motto: Tänk positivt!
Mari Zetterqvist-Blokhuis har på Strömsholm undervisat blivande ridlärare i pedagogik i över tio år. Tillsammans med Sylve och Lotta och de andra ridlärarna har hon jobbat med att utveckla ridundervisningen så att den numer tar större hänsyn till individerna, det vill säga varje ryttare och häst.
Hennes viktigaste uppgift i Jump Club är att försöka kanalisera Lotta och Sylves enorma kunskaper och presentera övningar och träningsupplägg på ett pedagogiskt sätt på Jump Clubs hemsida. Hennes internationella erfarenheter och kunskaper när det gäller hästforskning kommer att bli ett mycket intressant bidrag.
Hennes motto: Den som inte ständigt vill bli bättre upphör snart att vara bra.

Humoristiska inslag

Temat på clinicen var ”Hur tränar du din hopphäst från lätt till svår klass?”
Från klockan 18.30 till 21.00 stod undertecknad i stort sett och njöt av den mycket tydliga och mycket högklassiga undervisningen som var distinkt både då det gällde ryttare och häst. Och inte minst med härligt pedagogiska humoristiska inslag. Inslag som passar perfekt när man känner att det handlar om kvalitet i toppklass. En stor förebild för den svenska tränarkåren – om de kan sin sak.
När man följer den tyska undervisningen, enligt traditionell militär disciplin, så är det här en kontrast som verkligen kändes helt rätt i vårt svenska ungdomsperspektiv.
Två och två i tre grupperingar visades olika övningar och i den första fick man se Stina Lilje från Strömsholm på Sekvens som hon gränslade för första gången. Men, vilken härlig förebild det blev. Sitsen, händerna, skänklarna, allt i en perfekt samordning som gav det ena positiva utfallet efter det andra. Här fanns förebilden i kvalitet som övriga dalekipage – trots bra insatser – hade svårt att matcha.
Den slutliga frågan man ställer sig är: Varför är det så svårt att göra rätt?
Här kan Jump Club förhoppningsvis bli en starkt bidragande faktor för en framtida positiv utveckling.

OLOF ASPELIN

Annons