Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex-boxaren Fredrik Alvarez kräver landstinget på miljonskadestånd • ”Min karriär förstördes”

Annons

Han rankades som åttonde bäste i världen. Var en hårsmån från en match om VM-titeln.
Efter att ha knockat Louis Llovet i sjunde ronden i februari 2000 gick proffsboxaren Fredrik Alvarez från Borlänge till läkare. I hans ömmande vänsterhand hittades en glasbit.
– Jag hade gått med den i sex månader. Det där förstörde min karriär, säger Alvarez till DD-sporten.

På torsdag sätter sig i dag 33-årige Fredrik i Falu tingsrätt för att processa mot Landstingets Ömsesidiga Försäkringsbolag (LFÖ) om miljonskadestånd. I stämningsansökan kräver han en ersättning på 10 028 000 kronor plus ränta och rättegångskostnader.
– Vi yrkar på maxbelopp. Han var 24 år, han var i världsklass och hade kunnat tjänat en miljon om året i kanske tio års tid, säger hans ombud, advokat Anders Ericson, själv före detta svensk mästare i karate.
Som vittne vad gäller just den ekonomiska skadans omfattning har Fredrik Alvarez kallat sin förre promotor, dansken Mogens Palle. Denne lotsade Borlänge-boxaren till en av de mindre kända VM-titlarna under en karriär som kom att omfatta 40 segrar och fem förluster.

Krossade en flaska

Alvarez hade just vunnit sin sjunde raka seger genom att besegra amerikanen Ed Dalton på poäng i Köpenhamn de 3 september 1999 när han skadades. På väg nerför en trappa halkade han och krossade en flaska med vänsterhanden.
En sån skada är förödande för en boxare. Vänsterhanden används mest och Fredrik Alvarez levde dessutom högt på sin slagstyrka. Han var därför noga med att få rätt vård.
– Vi frågade nog om de klarade av en sån här skada. De sa att de var lika effektiva som den bästa kliniken i världen, berättar Fredrik.
Skadan läkte, men handen blev inte bra. Fredrik ordinerades att träna upp styrkan genom att klämma på en gummiboll. Trots att handen ömmade gick han upp och mötte amerikanen Louis Llovet i Esbjerg den 18 februari 2000. Han vann på TKO (teknisk knock out), men insåg att något var fel med handen.

Glasbit hittades

Alvarez krävde en röntgenundersökning, varvid det hittades en glasbit om en gånger en och en halv centimeter inbäddad i handen.
– När man ser glasbiten förstår man inte hur läkarna kunnat missa den, säger Fredrik.
Glasbiten opererades bort och Fredrik återupptog sin karriär. Den ständigt ömmande handen hämmade honom och han förlorade tre av sina återstående åtta matcher. 2002 la han av, bara 27 år gammal.
– Det påverkade slagstyrkan, det påverkade koordinationen. Jag boxade de sista matcherna på smärtstillande medicin. I en titelmatch skulle det inte gå över huvud taget. Min karriär spolierades av det här, för en ren slarvgrej, säger Fredrik Alvarez.

Fyraprocentig invaliditet

Skadan kostade inte bara boxningskarriären. Personskaderegleringen har godkänt att skadan gett en fyraprocentig invaliditet. Alvarez har också fått viss ersättning för sveda och värk. Den har dock påverkat även det civila livet.
– Jag har försök med olika jobb, men det blev hela tiden problem med handen. Styrkan är nedsatt, jag bränner mig, jag skär mig. Jag jobbade som servitör hos min pappa men tappade hela tiden grejer med den skadade handen, säger Alvarez.
Han är bitter över att nekas upprättelse och ersättning.
– Jag har också gjort misstag, men betalat för dem. De här försöker bara komma undan, säger Fredrik Alvarez.

GUBB JAN STIGSON

Annons