Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för säsongens andra derby mellan Brage och Falun

/
  • HETT DERBY. I kväll smäller det mellan järnapojkarna Fredrik Sixtensson och Emil Blom då det är dags för säsongens andra daladerby mellan Falun och Brage.FOTO: BONS NISSE ANDERSSON
  • Fredrik Sixtensson

Annons

I kväll är det dags för säsongens andra daladerby i division 1 mellan Brage och Falun.
Första derbyt på Kopparvallen slutade 2-2 sedan Brage kvitterat på straff i slutminuterna. Matchen i början av maj lockade 2 700 åskådare, något liknande den här gången på Domnarvsvallen?
- Nej, men förhoppningsvis 2 000, säger järnapojkarna Emil Blom och Fredrik Sixtensson, som spelar i var sitt lag.

- Det ska bli kul att möta Emil, när vi möttes i Falun var han inte med, säger Sixtensson.
Men så värst många dueller mellan de här två spelarna lär det knappast bli då båda spelar forwards och mestadels kommer att förbli på olika planhalvor.
- Det skulle möjligen vara på någon hörna då man måste ner och hjälpa till. Då får jag väl trampa han lite på tårna, säger Fredrik.
- Jag tror inte du får chansen att göra det. De släpper nog inte ner oss på någon hörna, kontrar Blom.
Ungefär så där går tugget före matchen, mycket munhuggande, men på en lagom nivå.
- Det ska i alla fall bli jäkligt kul, säger båda.

Tränade med Brage

Emil Blom och Fredrik Sixtensson skottade in mål i trean i Dala-Järna säsongen 2007.
Till den här säsongen ryckte både Brage och Falun i båda spelarna och rättvist kan man säga delade Dalarnas två bästa lag på de lovande västerdalskillarna.
Varför blev det Falun och Brage för de två?
- Jag funderade ett tag, men så kändes det som om jag skulle ha en bättre chans att komma med i startelvan i Falun än i Brage och därför blev det Falu FK, säger Fredrik, som dock jobbar i Borlänge.
För Emil Blom föll valet på Brage av naturliga skäl.
- På sommaren 2007 fick jag följa med Brage på deras träningsläger till Rådmansö utanför Norrtälje. På så vis fick jag en bild av föreningen och valet blev lite lättare tack vare det, även om jag också pratade med Falun om en övergång, säger Blom.
- Sedan känns det som att Brage är ändå Brage. För en fotbollsspelare i Dalarna är ändå Brage nummer ett, tillägger Emil Blom.

Hedlund avstängd

Båda lagen riskerar att åka ur ettan och mest pyrt till ligger Falun som måste vinna de återstående tre matcherna och kanske ändå inte klarar sig kvar.
För Brages del ser det betydligt ljusare ut då de har avgörandet i egna händer och till och med har råd att tappa en och annan pinne på de tre matcherna.
Hursomhelst gäller matchen mycket för båda lagen och prognosen talar om klart väder och uppehåll och då borde det bli bortåt 2 000 åskådare.
I Brages trupp är det bara Andreas Hedlund som inte är tillgänglig, han fick sitt tredje gula kort i matchen mot Gröndal på Asp-uddens IP och är avstängd.
I Falun däremot är det frågetecken för Patrik Bergström och Johan Ejelöv, båda har känningar i låret.
Mest ovisst ser det ut att vara för ”Pada” som klev av fredagens träning.

HÅKAN ERIKSSON

Mer läsning

Annons