Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evert Mellström om Brages kanoninledning av säsongen

/
  • TROTJÄNARE. Evert Mellström har varit Brages speaker sedan 1967. Foto: Staffan Björklund

Annons

Brages fantastiska start på säsongen 8–0 på två matcher får nog många att hoppas på att borlängelaget är på väg mot en ny storhetstid.
Men hur nära ligger den egentligen?
– Nog är det en bit kvar, men vi är på god väg!
Det säger mannen som har följt laget från bästa plats i över 40 år; speakern Evert Mellström.

Intresset för Brage började redan i 12-årsåldern, men det var inte förrän under mitten av 1960-talet som Mellström började sin karriär som lagets speaker.
– Jag hade flyttat till Borlänge hösten 1965 och året efter det gick ju Brage upp i allsvenskan, berättar han.
– Och sen 1967 började jag att läsa upp laguppställningen på matcherna, det var ju det enda man gjorde som speaker på den tiden. Varför jag började vet jag inte, jag minns bara att han som skötte det då frågade om jag kunde hjälpa till, och på den vägen är det.

Italienbesök

Och än i dag är det samma stämma som hörs i högtalarna på Domnarvsvallen.
– Det är så kul så inte vill jag sluta inte. Men jag säger som man brukar, vi tar en dag i taget, menar Mellström som har samlat på sig många fina Brage-minnen under åren.
– Naturligtvis har man upplevt både med- och motgångar. När vi åkte ner i trean 1973 var det ju inte så kul till exempel. Men som tur var kom ju Rolf Zetterlund hit som tränare efter det, och då blev det lite fart på det hela igen. Då var det rejäla köttbitar till frukost och sen var det bara full fart som gällde, fortsätter Mellström.
När det gäller positiva minner finns det många att välja på, men rent prestationsmässigt kom nog de flesta på 1980-talet.
– Det var då vi var som bäst, helt klart. Och visst minns man man dubbelmötet då vi var nära att slå Inter till exempel. Jag minns att när vi kom dit togs vi emot som kungligheter, och när alla fina farbröder från Inter och Italien kom hit visade vi dom att de skulle få se matchen från en träbänk som alla andra.
– De flesta av dem såg matchen på hotellrummet i stället, skrattar Mellström.

"Satsa på ungdomarna"

Så hur långt ifrån 80-talets Brage är årets trupp?
– Det är långt kvar, men visst ser det bra ut nu också, säger Mellström.
– Jag har trott på det här laget hela tiden. Det är en fantastisk stämning i gänget och alla är så glada och pratsamma. En härlig mix som jobbar tillsammans helt enkelt.
– Sen är det glädjande att vi har plockat in så många unga grabbar också. I söndags var det tre 18-åringar på planen och en av dem gjorde dessutom mål, Pontus Hindrikes. Pontus Hagström i målet har desutom gjort ett väldigt bra intryck och hållit nollan i sina två första matcher, berömmer Mellström och poängterar ungdomarnas betydelse.
– Det gäller att vi får behålla alla unga grabbar så att de får vidareutvecklas hos oss, då kan vi verkligen satsa på framtiden.

Derbydags

På söndag väntar derby mot serie- och dalakonkurrenterna i Falun.
Med tanke på att falulaget bara hade 335 åskådare på sin hemmapremiär, medan nykomlingen Brage drog 1452 personer, pekar mycket på att Brage, trots bortaplan, får det bästa publikstödet.
– Jag tillhör inte dom som får hatkänslor inför ett derby, så jag vet inte vad jag ska säga, förklarar Mellström.
– Klart jag hoppas på seger, men också på fint väder, mycket folk och bra stämning. Sen får vi se vad det räcker till.
ELIN BROMAN

Fakta:

Faluns säsongsstart
Boden, hemma: 2–2.
Vasalund, borta: 0–2.

Brages säsongsstart
Syrianska Botkyrka, borta: 1–0.
Forward, hemma: 7–0.

Mer läsning

Annons