Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Norman: ”Så här knöligt blir det med raka serier”

Annons

Kvalfyllda tider väntar för de lokala fotbollslagen.
Och i år är säsongsslutet snurrigare än någonsin.
- Så här knöligt blir det med raka serier, säger Lars Norman, ordförande i Dalarnas fotbollförbunds tävlingskommitté.

Fotbollens säsongsavslutning brukar bjuda på dramatik. För en del lag slutar det med glädje och uppflyttning. För andra blir det ett trist slut med degradering som följd.
I år är frågan vilka som ska flyttas upp öppnare än någonsin. Och allt avgörs inte på planen.
För systemet med raka serier, med en blandning av A- och U-lag, ställer till det rejält. Som en extra faktor tillkommer att en del lag inte vill kvalspela för att nå en högre serie.
Som alltid får också utgången av de nationella serierna följdverkningar på dalaserierna. Som i år då när Ludvika får lämna division 3.

Vill inte avstå

Höstens krångel börjar i division 4. Med en omgång kvar ligger Bullermyren illa till. Förlust mot Brage U i sista omgången, som spelas på lördag, samtidigt som Säter vinner mot Falun U, och ”Bullis” spelar i femman nästa säsong.
Även om ”Bullis” A-lag skulle klara sig kvar i fyran, kan klubben ha ett lag i femman nästa sommar. U-laget är nämligen klart för kval från division 6 västra. Ett kvalspel som startar på söndag. Men där är det inte säkert att ”Bullis” U-lag får vara med. Åker A-laget ur fyran på lördag blir det bara tre lag som spelar om två platser i femman.
Här har då Dalarnas fotbollförbundet fått signaler om att Nyhammars U-lag borde få ta ”Bullis” plats i kvalserien. Så blir det inte, då Bullermyren inte är villigt att avstå från den kvalplats laget spelat hem. Och förbundet kan inte tvinga ett lag avstå från kvalspel.

Horndal får kvala

Kvalet från sexan till femman har hur många krångligheter som helst.
Som i den södra gruppen där seriesegrande Husby inte får gå upp då klubben har farmaravtal med Hedemora som redan spelar i femman. Serietvåan Krylbo U får inte heller gå upp. A-laget spelar i, ja just det - i femman.
I stället går budet till Horndal. Som dock inte flyttas upp direkt utan istället tar en plats i kvalserien som just nu omfattar fyra lag. Men som på söndag, när kvalspelet startar, kan vara bara tre ... om ”Bullis” A-lag inte klarar nytt kontrakt i fyran.
- Vi kan enligt gällande regler inte flytta upp Horndal direkt, säger Lars Norman.

Ligger något i det

Nedflyttningen från femman ställer också till det. Ett lag måste tvångsnedflyttas i och med att Ludvika åkte ur division 3. Och det blir Stora Tuna i den södra gruppen. Valet stod mellan Tuna och Hulån i norr. Hulåns bättre målskillnad, -20 mot -21, räddar laget.
Nu menar Stora Tuna att laget borde få vara kvar i femman och att färre lag från sexan flyttas upp istället.
- Det ligger väl något i det, säger Norman.
Men så blir det inte.

Förutsättningar ändras

Kvalet till fyran är enklare. I alla fall på papperet. Här möts Dalkurd U och Vansbro. Vansbro kvalade förra säsongen också. Föll då mot Falun U. Och får nu möta ett annat U-lag som vill uppåt i seriepyramiden.
U-lag tillsammans med A-lag kan ställa problem. Som att U-lag ibland har väldigt många A-lagsspelare i startelvan. Här kan klubbarna vara överens inför säsongen att inte matcha A-lagsspelare i U-laget. Men de förutsättningarna ändras lätt i slutet av säsongen...
- Vi kommer förstås att titta på det här med raka serier när säsongen är slut. Det blir en fråga för höstens representantskap. Men någon ändring till nästa år kan det inte bli, säger Lars Norman.
- Det blir säkert så att de raka serierna ifrågasätts. När man nu ser rörigt det blir.
- Någon kanske vill ta bort kvalspelet, fast jag brukar säga till lag som klagar på det att det är bara att vinna serien, så är det klart.
JÖRGEN HJERPE
023-475 54
jorgen.hjerpe@daladem.se
Division 4
Brage U får inte gå upp i trean (nationella seriesystemet). Därför flyttas Korsnäs upp.

Division 5 Norra
Vansbro kvalade förra säsongen också. Föll då mot Falun U.

Division 5 Södra
Stora Tuna tvångsnedflyttas med ett måls marginal mot Hulån i den norra gruppen.

Division 6 Östra
Samuelsdal har tackat nej till kvalspel. Platsen till Tällberg istället.

Division 6 Västra
Bullermyren U får inte gå upp om A-laget åker ur division 4, vilket blir klart på lördag. Kvalserien startar på söndag.

Division 6 Södra
Inget lag direktuppflyttas. Därför kvalspel om två uppflyttningsplatser istället för en.

Mer läsning

Annons