Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt Knäglädje ska minska fotbollsflickornas knäskador

/
  • Överrörlighet i lederna kan vara en orsak till att unga tjejer oftare blir knäskadade än killar i samma ålder, säger projektledaren Ashkan Kiani, läkare från Uppsala. Här undersöker han knäet på Kia Borgström, 17-årig talang från Forssa och deltagare i Pr

Annons

Antalet knäskador bland tjejer som spelar fotboll ökar alltmer.
Dessa skador kan såväl inledningsvis som på sikt ge stora besvär.
Genom rätt kunskap om träningslära hos dessa tjejer, ett speciellt träningsprogram för uppvärmning, och en diskussion om 14-15-åriga tjejers medverkan i A-lagsfotboll och intensiv matchning hoppas man från förbundshåll kunna få färre knäskador.

I Projekt Knäglädje, som genomförts i Uppland under två år med Dalarna som kontrollområde, har man försökt förstå varför skadefrekvensen hos just unga flickor ökar. Och varför denna skadefrekvens är tre-fyra gånger vanligare hos flickor 14-18 år än hos pojkar i samma ålder.
Läkaren Ashkan Kiani i Uppsala har varit ledare för detta projekt, som slutfördes för någon tid sedan.
Han var under helgen på besök i Borlänge och presenterade resultatet för ett 30-tal tjejtränare från Dalarna.
- Resultatet ser lovande ut, försäkrar han. Vi har kunnat påvisa en positiv och signifikant skillnad mellan försöksgruppen och kontrollgruppen. Fyra forskare har nu sammanställt allt material och detta ska utvärderas före publicering.

Sunt att idrotta?

Kiani inledde med att ställa frågan om det över huvud taget är sunt att idrotta. Idrottsskador står för 17 procent av alla anmälda skador. Och det är en inte försumlig del av kakan.
En stor undersökning i Finland av 2 049 före detta elitidrottare och 1 403 icke idrottande män visar på ett tydligt resultat. I den förstnämnda gruppen minskade risken för hjärtsjukdomar med 70 procent, lungsjukdom med 60 procent och cancer med 50 procent i förhållande till den andra.
Resultatet anses vara ett resultat av att man normalt lever ett mer sunt liv som före detta idrottare.
Kiani har själv helt tydligt valt sida. Han anser idrotten ovärderlig. Förutom det rent fysiska får man även glädje och sorg, gemenskap och tillit samt nya vänner.
Men medaljens baksida är som nämnts skadefrekvensen. Av de skador som anmäls till försäkringsbolagen är 18 procent knäskador för ungdom under 14 år. I gruppen 14-18 år har detta ökat till 34 procent. Och då som nämnts tre gånger högre risk för flickor än hos pojkar.

Misslyckat projekt

Redan 2000-01 genomförde Svenska Fotbollförbundet ett projekt med skadeförebyggande träning. Resultatet blev minst sagt nedslående; det blev fler knäskador i den förebyggande gruppen än i kontrollgruppen, vilket ju knappast var meningen.
Norge och det internationella förbundet FIFA genomförde 2006-07 ett liknande projekt och fick då samma skadefrekvens i de två grupperna.
Och året därefter äntligen ett projekt där antalet knäskador minskade i försöksgruppen.

Knäglädje

Det aktuella Projektet Knäglädje bygger på en skadeförebyggande idé. Detta ska ske genom sund matchning. Alltför unga tjejer ska helst inte gå upp i seniorlag trots stor talang. Ungdomarna kan aldrig bli vuxnas kopior. En fara är också att unga talanger matchas i flera lag samtidigt. Det blir för mycket spel och alltför lite uppbyggande träning.
Projektet riktar också in sig på att bana in rätt rörelsemönster för flickorna. Främst gäller det landning och upphopp samt riktningsändringar. Orsaken är att 80 procent av skador i främre korsbandet är icke kontaktskador.
I Projektet Knäglädje har först Ashkan Kiani åkt ut till klubbarna i Uppland och föreläst i ämnet ”Skadeförebyggande träningslära” för berörda tjejspelare samt deras tränare och föräldrar. Efter en ren utbildningskväll för de deltagande lagens tränare har det förebyggande programmet genomförts som uppvärmning två-tre gånger i veckan under ett år. Programmet har innehållit tolv minuter uppvärmning, balans två minuter, styrka fyra minuter samt bålstabilitet tre minuter.
En skadeenkät för ett år bakåt samt ett år framåt från starten ligger sedan till grund för projektet.
I Dalarna har de deltagande tjejerna fyll i skadeenkäterna. I övrigt har de inte haft några restriktioner.

Mer ”killiga”

- Jag anser att en sund matchning är mycket viktig, säger Ashkan Kiani. Talangerna ska inte matchas i flera lag samtidigt. Jag tror mig till visshet veta, att fler tjejer matchas hårdare på detta sätt än pojkarna.
- Tycker två-tre träningar ska följas av en match per vecka. Det är ett riktmärke som håller.
Att tjejerna har högre benägenhet till knäskador än killarna anser han, förutom en hårdare matchning, bero på en del anatomiska och hormonella skillnader samt ett delvis felaktigt rörelsemönster.
- Tjejerna bör ibland bli lite mer ”killiga”. Men man bör undvika generella uttalanden. I stället måste man se till den enskilde individen.

Genomförs i Dalarna

Efter att det föreliggande resultatet godkänts kommer Dalarnas Fotbollförbund att starta utbildningen för intresserade klubbar. Starten beräknas i så fall ske våren 2009. Själva upplägget återkommer man med.
Kia Borgström, 17, lovande flickspelare i Forssa, har deltagit i projektets kontrollgrupp.
- Tycker det här verkar jättebra, säger hon. Vi får träna in rätt rörelsemönster. Har hört det förut att våra knän går inåt. Nu får vi lära oss att göra rätt. Och jag tror detta är orsaken till att vi är tre gånger så ofta knäskadade som killarna.

Begränsad matchning

I Forssa är man noga med en begränsad matchning för att minimera skaderisken. Detta berättar damlagets tränare Dan Eriksson, en av deltagarna på föreläsningen.
- Vi försöker få dem att spela högst en och en halv match som mest i veckan, så att det inte blir alltför stor belastning.
I Forssa har man haft ögonen på problemet redan innan.
- Vi har kört balansträning, som det heter, i tre år nu. Visst har tjejerna blivit starkare i benen. Vi ser ett bra resultat. Och med Ashkans teknik och program blir det nu ännu bättre kvalitet än vi haft tidigare.
BERNDT LARSSON

Mer läsning

Annons