Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi måste producera egna spelare”

/
  • ORGANISERAR OM. Ungdomskonsulenten Gerhard Andersson presenterade i går hur klubbens nya ungdomssatsning ska se ut. Foto: MÅRTEN LÅNG

Annons

Brage gör en storsatsning på sin ungdomsverksamhet.
Under kommande år kommer ungdomssidan att omsätta 1,5 miljoner kronor.
- Vi siktar på att nå superettan med vårt A-lag. Då måste vi producera egna spelare, säger nyanställde ungdomskonsulenten Gerhard Andersson.

Gerhard ”Gurra” Andersson har gjort sju säsonger i Brages A-lag.
Men nu har han lagt målvaktshandskarna på hyllan.
Han jobbar 50 procent på Dalarnas Fotbollförbund, och resterande 50 arbetar han som ungdomskonsulent hos IK Brage.

Individen prio ett

Och det var i den senare rollen han i går presenterade den nya organisation på ungdomssidan som han tillsammans med klubbens ungdomskommitté arbetat fram.
- Grunden i vårt arbete är individuell spelarutbildning. Det är individen, fotbollsspelaren som är prioritet ett. Vi ska inte jaga resultat i enskilda matcher. Vi ska i stället arbeta för att bli bättre fotbollsspelare. Resultaten kommer som seniorer, säger Gerhard Andersson.
- Och dessutom ska vi ge alla som har ambitioner samma förutsättningar. Det finns ingen som kan säga att den där killen, som fjortonåring har större talang eller förutsättningar att bli bra än den där killen. Det kan skilja fyra år i fysisk utveckling trots att de är födda samma år.

Feedback

Tanken med upplägget är att det ska vara en tränare per tio spelare, allt för att alla ska få möjlighet till feedback. Och det gör att Brages nysatsning kostar en hel del pengar. Johan Hällman som hoppade in som A-lagstränare (och såg till att Brage spelar i ettan även kommande säsong) är halvtidsanställd som juniortränare och Rolf Reineby deltidsanställd som talangtruppstränare.
- Omsättningen på ungdomssidan är 1,5 miljoner kronor. Att klubben gör den här satsningen beror på att vi har som ambition att nå superettan med vårt A-lag, och då går det inte att köpa in färdiga spelare. Vi måste producera dom och utbilda dom själva.

Ett lag per kull

Målsättningen är att Brage om ett par år ska ha ett lag i varje årskull.
- Vi väljer att ha ett lag per kull, allt för att vi ska lägga så mycket krut som möjligt på just dom. Att se till att ge dom de bästa möjliga förutsättningarna. Och nu är det ett ypperligt läge med tanke på det nya konstgräset på Domnarvsvallen (som om vädrets makter tillåter börjar rullas ut i morgon). IK Brages lag kommer att vara samlade nu på ett helt annat sätt än tidigare. Brage lags träningar kommer till 90 procent att vara på Domnarvsvallen eller i intilliggande Vallenhallen, säger Andersson.

MÅRTEN LÅNG

Brages ungdomssatsning
Juniortrupp (med spelare födda 1990-92) - spelar i juniorallsvenskan, samt i division 4, tillsammans med klubbens seniorspelare. Halvtidsanställd tränare Johan Hällman, samt tre assisterande tränare.
Talangtrupp (födda 1993-94) - spelar i pojkallsvenskan ELLER junior Elit (beroende på om klubben får ett wild card i den förstnämnda) SAMT P16 Elit. Deltidsanställd tränare Rolf Reineby, samt tre assisterande tränare och en lagledare.
P95 - Ett nystartat lag, där även spelare födda 1996 kommer att ingå. ”Vi kommer inte att gå ut och rekrytera spelare. Men vi har öppna dörrar för dom som är intresserade av att träna och spela med IK Brage”, säger Andersson. Kommer att spela i P15-serien. Tränare Jan Åsberg.
Dessutom finns lag med spelare födda 1997-98, 1999-2000 samt 2001-03.
Och utöver det kommer det att kopplas en målvaktstränare (Tony Olsson), en individuell tränare/fystränare (Stefan Malmling) samt en sjukvårdare (Morgan Malmling) enbart till ungdomslagen.

Mer läsning

Annons