Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi skall lära av Brage hur de tog sig tillbaka”

Annons

För nio år sedan spelade Ornäs BK i allsvenskan.
Så sent som förra året var OBK-damerna fortfarande bäst i Dalarna och hade tre lag i spel i seniorserierna. I dag är det inte lika ljust. En stor del av årets A-lag har redan bestämt sig för att byta klubb, eller är på väg att göra det. Ekonomin är ett lika stort problem för klubben även om det ljusnat en del.

Nu har klubbens styrelse kallat till ett medlemsmöte den 1 december för att ta upp både sportsliga och ekonomiska problem.
- Vi vill informera om situationen. Dessutom skall vi ta upp frågan om vilken ambitionsnivå vi skall ha i framtiden, säger Sten Wickberg, klubbens ordförande.
- För att vi skall kunna ta oss ur det här behöver vi en bredare organisation, tillägger han.
Ekonomin är inte bra och Ornäs BK har haft leverantörsskulder på cirka 350 000 kronor.
- Vi har haft kontakt med leverantörerna och nått en bra överenskommelse, förklarar Sten Wickberg.
- Dessutom har vi löften från våra huvudsponsorer att de kommer att fortsätta att stötta oss. Det känns förstås bra i den situation vi befinner oss.
För att minska utgifterna har kansliet vid Ornäs IP stängts och klubben kommer att tills vidare köpa den tjänsten av Stora Tuna IK, en av två klubbar som Ornäs BK har ett samarbete med. Flera andra åtgärdspaket har också klubbats igenom av styrelsen.

Tappar lag

Sportsligt finns också stora problem. Ett ungdoms-lag försvann redan inför årets säsong så i år har Ornäs BK haft bara två lag i seniorserierna.
- Vi förlorade ett lag till Forssa, både spelare och ledare lämnade oss, förklarar Sten Wickberg.
- Och vi har tappat många spelare från A-truppen de senaste åren. Ändå gjorde laget bra ifrån sig i division 2.
Av det laget verkar det inte bli så mycket kvar. Fyra av de bästa spelarna, Marie Arnberg-Persson och hennes dotter flyttar till Gustafs och med dem följer också Emmy Danielsson och Caroline Larsson.
I gårdagens DD kunde vi också avslöja att Marie Salander är på väg till Kvarnsveden.
- Då kan jag tillägga att även Lollo Westerberg och Malin Ericsson uppvaktats av Kvarnsveden, tillägger Wickberg.

Varför har det blivit så här och vad kommer att hända med Ornäs BK nästa år?
- Jag kan inte ge något svar på varför det blivit så här, men vi arbetar hårt för att få ett slagkraftigt lag även nästa år. Vi har varit i kontakt med några spelare, men konkurrensen är hård i Borlänge, svarar Sten Wickberg.

Lag på väg bort

Tränare under de senaste åren har varit Göran Arnberg och Bosse Ericsson.
- Vi räknar med dem även nästa år. Något annat har vi i alla fall inte hört även om vi inte skrivit något kontrakt med dem.
- När det gäller spelare och ledare i A-truppen har vi inte satt någon deadline.
På ungdomssidan ryktas det att ett helt lag är på väg att lämna Ornäs BK, en klubb som för bara ett par år sedan var bäst i Dalarna även där.
- Vi har hört det, men många i föräldragruppen är emot det, säger Wickberg.
Föräldrarna som reagerat menar att det ställer till problem om barnen från Ornäs och Torsång skall flytta till klubbar en mil därifrån.
- Visst finns det problem, men om vi lyckas bredda organisationen är mycket vunnet.
- Se på Brage. För några år sedan hade de samma problem som vi har i dag. Nu har de tagit sig ur den krisen både sportsligt och ekonomiskt. Vi har ett samarbete med Brage och skall lära oss av deras väg tillbaka, avslutar Sten Wickberg.

SVEN-ERIK KARLSSON

Mer läsning

Annons