Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Lätt till MSV klass med mentala rutiner

Annons

Med en strong seger i Medelsvår A förra helgen i Björkliden med 67,67 procent spädde Alexandra Sterner, Falu RS, på Ben Hur nu på med ytterligare en meriterande seger i Avestas Regionala dressyrtävlingar. Söndagens högsta klass var en Medelsvår B:3 2007 och trots en 4:a i ett byte blev det seger med 65,83 procent. Men, det skilde endast 1 poäng till Strömsholms välridande Ylva Frohm på Diplomat som fick 65,62 procent.

Fyra av 19 startande ekipage var över den godkända gränsen på 60 procent och det blev flera intressanta iakttagelser varför inte flera klarade att ta sig över den.
För Alexandra har tiden med Ben Hur gått från klarhet till klarhet och vi frågar Alexandra vilka de stora målen för året är?
- Först och främst SM i november i Hälsingborg där jag hoppas finnas med i toppen om vi gör bra ifrån oss. Sedan är planen att debutera i Intermediaire och många av dom momenten sitter redan riktigt bra. När vi är som bäst tillsammans så känns det otroligt bra men tävling är tävling och det gäller att slippa småmissar som idag.
Extra roligt var det att se banbyggaren Mikael Larsson, Folkärna, i den högsta klassen när han red hem en 4:e placering på äkta hälften Kerstin Englunds tävlingshäst Nerine med fin-fina 61,25 procent. Här var det många ungdomar som tappade hakan när de såg hoppbanbyggaren på en dressyrbana.

Mentala rutiner

När man går från Lätt till Medelsvår klass så är det frapperande med vissa iakttagelser. Många ryttare verkar ha svårare för övergången än hästarna och hamnar i en ond cirkel. Förspänningen blir för hög inför uppgiften och i stället för att ta emot hästens rörelser med en djup följsam sits och mjuka händer blir det istället en överambition att tvinga fram rörelserna. Det här är uppenbart år efter år och helt klart handlar det om att arbeta in mentala rutiner i utvecklingsarbetet där den stora nyckeln är avslappningsteknik med rätt andning. Nu blir det istället spända hästar som tappar sina gångarter och snarare blir att spjärna emot än att bjuda sina optimala rörelser, helt i onödan.
Men två riktiga heldagar i dressyren anda blev det med fyra klasser för ponnyer och lika många för hästar och med massor av potential i leden både bland ryttare, ponnyer och hästar.
OLOF ASPELINMer läsning

Annons