Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favorit i inomhus-VM - men själv vill hon inte prata om medalj

Annons

Hon är Sveriges största guldhopp i inomhus-VM.
Men Sanna Kallur själv pratar inte om medaljer.
- Jag har inga placeringsmål. När VM är över vill jag känna att jag har gjort ett bra mästerskap, säger Kallur.

Susanna Kallurs inomhussäsong kan inte beskrivas på något annat sätt än succé.
Hon har satt nytt världsrekord (10 februari i tyska Karlsruhe sprang hon 60 meter häck på 7,68), hon har vunnit alla de sex tävlingar som hon gjort under vintern. Och hon har åtta av de nio bästa tiderna i världen på korta häcken.
Men när DD-sporten träffar henne dagen före avresan till vinterns stora mål inomhus-VM i spanska Valencia berättar hon att det nästan känts som att inomhussäsongen är över.
När hon på lördag springer VM har det gått 16 dagar sedan hon senast nålade fast en nummerlapp. Efter GE-galan i Stockholm kände hon sig sliten och avstod SM, och ett par dagar senare fick hon en släng av magsjuka.
- Men nu känner jag mej i bra form. Å andra sidan vet man aldrig med kroppen.

Hur ska det bli att tävla igen efter ett så pass långt uppehåll?
- Det har varit lite märkligt att ha ett sånt långt uppehåll. Tidigare under vintern har jag varit hemma i tre dagar och sedan stuckit iväg till nästa tävling. Men nu har jag verkligen kunnat träna. Och VM har ju funnits i tankarna hela tiden, så jag har ju inte släppt tävlandet mentalt, säger Sanna och blickar ut över friidrottshallen hemma i Falun där hon lagt den stora grunden till vad som komma skall på lördag.
60 meter häck avgörs under en lång dag. Försök 10.25 på förmiddagen, semifinal på sen eftermiddag och 20.15 är det finaltajm.

”Urkramad disktrasa”

- Fysiskt är det inga problem alls med tre lopp på samma dag. Mentalt där-emot, det finns ingen möjlighet att vara tokladdad under hela dagen. Då kommer jag att vara som en urkramad disktrasa när det ska avgöras. Jag måste kunna varva ner mellan loppen, och där är det ju en klar fördel med mästerskapsrutin. Det är ju ett litet annat läge nu med tanke på den säsong jag gjort, i tidigare mästerskap har jag varit tvungen att springa på min absoluta toppnivå för att ta mej vidare, nu är det inte riktigt så längre, säger Sanna som är Sveriges klart största guldhopp.
Men själv pratar hon inte i de termerna.
- Jag tänker inte så. Jag sätter inte upp placeringsmål. När tävlingarna är över vill jag känna att jag gjort bra mästerskap. Men visst kommer det att bli mycket snack om att jag är favorit på exempelvis presskonferensen. Men då gäller det att jag inte låter min egen röst drunkna i alla andras. Jag måste fokusera på mitt eget tävlande.

Trots att du satt världsrekord under vintern har upplägget hela tiden varit att du ska vara som bäst i VM. Vad finns det som kan förbättras?
- Det finns alltid saker som kan bli bättre. Men visst, löpningen har stämt väldigt bra. Å andra sidan har jag inte varit så där supertoppad tidigare under inomhussäsongen.

När vill du att det, som du själv brukar säga, ska krylla i benen?
- Torsdag eller fredag. Men det där vet man aldrig på förhand.

Uppmärksamheten

Under den senaste tiden har Susanna Kallur tagit klivet till att bli Sveriges kanske mest uppmärksammade idrottare. Det är många som rycker och sliter i henne från olika håll.

Hur gör du för att inte ”segla” iväg?
- Det gäller att sätta saker och ting i perspektiv. Det är viktigt att komma ihåg vem jag är och stå med fötterna på jorden. Och jag tror inte att det är någon risk att jag seglar iväg. Det ligger nog inte för mej, ler Susanna Kallur.
Sveriges största guldhopp i inomhus-VM.
Oavsett hon vill det eller inte.

MÅRTEN LÅNG
0243-920 27
marten.lang@daladem.se

Mer läsning

Annons