Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moralöparen ska springa 100 kilometer

Annons

Jonas Buud har gått i mål i två ultralopp.
Och vunnit båda.
På lördag springer han EM över 100 kilometer i Italien.

Mora-löparen Jonas Buud har visat fin form under de senaste månaderna. Vid den senaste tävlingen, maratonloppet i Hartford satte han nytt personligt rekord med tiden 2,22,03.
Och i somras slog han till med sin andra raka seger i det prestigefyllda ultraloppet Swiss Alpine Marathon (på 78 kilometer).

Spänner bågen

De framgångarna gör att han spänner bågen rejält inför EM-loppet på 100 kilometer som han ska springa drygt tio mil norr om den italienska huvudstaden Rom på lördag.
- Jag siktar på att springa på en tid runt 6,40. Det svenska rekordet är 6,43 (satt av Rune Larsson) och förra årets segertid i EM var 6,56, säger Jonas Buud.
Men han erkänner att han inte riktigt vet vad som väntar.
- Jag har ju aldrig sprungit så här långt tidigare. Men jag har förberett mig bra. Träningen har fungerat som jag vill. Jag har kört kontinuerliga långpass på fem mil under lång tid nu. De två senaste veckorna har jag tagit det lugnt så att kroppen ska vara pigg, plus att depåerna ska vara välfyllda inför start. Och vad gäller kosten har jag förberett mig på samma sätt som inför ett maratonlopp.

Kommer du att ha någon hjälp längs banan?
- Ja, min Sandra plus ytterligare en ledare ska finnas längs banan. Jag har köpt gel och energikakor, som jag ska försöka få i mig. I tidigare lopp har jag haft svårt att äta fast föda, men nu måste jag nog. Det handlar ju trots allt om nästan sju timmar. Jag vet ju hur jag skulle må om jag inte åt något på sju timmar här på kontoret, säger han med ett skratt.

Hur ser banan ut?
- >Det är cirka 35 kilometer från start fram till en varvbana, och på den delen är det ganska mycket utför. Sedan springer man en helt flack varvbansslinga på drygt 14 kilometer fyra gånger, och sedan är det 7 kilometer till mål, och på den delen är det 100 meters stigning. Visst, lite kupering är det. Men det ska inte vara några problem.

Har du lagt upp taktiken?
- Jag vet inte riktigt det än. Men jag kommer att ha svårt att släppa iväg några motståndare. Italienaren Giorgio Calcaterra (som gjorde 20 maratonlopp under 2006 på tider under 2,20) är en av dom som jag tror jag kommer att få tampas med. Men jag slog honom i Swiss Alpine förra året, säger Buud som efter en tid i Gävle nu kommer att flytta tillbaka till Mora.
- Vi har köpt hus i Mora som vi får tillgång till från 1 december. Vi har tröttnat på naturen i Gävle, det är ju helt platt, säger Buud.
Frågan är om han flyttar hem som Europamästare, den frågan avgörs under lördagens kraftprov.
MÅRTEN LÅNG
0243-920 27
marten.lang@daladem.se

Mer läsning

Annons