Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanna Kallur om framtiden: "Tacksam för varje dag det funkar"

Susanna Kallur tog sig mot alla odds till en OS-start i Rio i augusti.
Och nu njuter häckstjärnan av att för första gången på många år kunna genomföra höstträningen enligt plan och utan smärta i smalbenet.
– Jag är tacksam för varje dag det funkar, säger hon.

Annons

Susanna Kallur efter segern på 100 meter häck i Finnkampen i början av september.

Sedan Sanna Kallur opererade stressfrakturen i ena smalbenet i november 2008 har hon fört en enveten kamp med sikte på att ta sig tillbaka till tävlingsbanorna.

Vägen tillbaka har varit kantad av ideliga bakslag men hon har aldrig gett upp, och mot alla odds tog hon sig till OS i Rio, där hon dock åkte ut direkt i försöken.

Efter OS tvekade Kallur om en fortsatt satsning, men i slutet av september meddelade hon att det blir en framtida satsning, åtminstone över inomhussäsongen 2017.

– Jag har ju kämpat så länge för att ta mig tillbaka och nu är jag nyfiken på att se hur fort jag kan springa när jag får göra en hel säsong med grundträning. Så blev det ju inte i år och kollade man mina lopp så var det ju tydligt att jag kroknade på slutet. Jag hade inte den specifika uthålligheten, säger Sanna, som började med häckträning först i mars.

Trodde du att uthålligheten skulle vara bättre i slutet av säsongen än vad den var?

– Jag hoppades ju på det, men samtidigt så var det bara spekulationer. Jag hade ju varit borta i sex år och vi visste ju inte vad det skulle innebära. Det finns ju inga exempel på några andra som varit borta så länge.

Sedan drygt en månad tillbaka är Kallur igång med uppbyggnadsträningen inför inomhussäsongen och hon njuter verkligen av att kunna träna utan smärta.

– Det är verkligen roligt och under den här första sexveckorsperioden så fokuserar jag på uthållighetsträning, som backlöpning, intervaller och tung styrketräning. Efter den här perioden blir det en vecka återhämtning innan jag går på en ny träningsperiod med mer spänstinriktad träning.

Tränar du häck också?

– Ja, jag har ett häckpass per vecka, men det blir lite lugnare pass.

Känns det som att du kan lita på att kroppen ska hålla och inte går omkring och väntar på att det ska börja göra ont igen?

– Under inomhussäsongen i vintras så väntade jag bara på att problemen skulle komma tillbaka. Men så kan man ju inte tänka och jag fick hjälp av en idrottspsykolog att komma till rätta med det. Så nu litar jag på att kroppen ska hålla.

När Kallur gör sin första tävling under inomhussäsongen är inte bestämt, men det blir förmodligen någon gång i slutet av januari.

Och vinterns stora mål är förstås inomhus-EM i Belgrad i början av mars.

– Där vill jag kunna springa riktigt fort.

Finns tankarna även på en satsning på utomhussäsongen och VM i London?

– Det är inget jag tänker på. Först och främst är det inomhussäsongen om gäller och efter det får vi se om jag vill mera. Det gäller att kunna njuta och vara tacksam för varje dag det funkar. Oavsett hur det går så är jag tillfreds med det jag åstadkommit och att jag klarade min målsättning att ta mig till Rio.

SE ÄVEN:

"Häckdjävulen" – dokumentären om Sanna Kallurs väg tillbaka

LÄS ÄVEN:

Vinst för Sanna Kallur i Finnkampen

Kallur i lyckad comeback – femma på Stockholms stadion

Mer läsning

Annons