Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanna Kallur om skadan, världsrekordet och träningsvärken

Annons

I vintras tog en ”häckjävul” över Susanna Kallurs kropp och satte världsrekord.
I OS satte en häckjävel stopp på drömmarna om ett gyllene slut på en skadefylld sommar.
Nu blickar hon framåt - mot VM i Berlin.

2008 blev ett mycket märkligt år i Susanna Kallurs idrottssaga.
Hon inledde året fullkomligt lysande, vann alla tävlingar hon ställde upp i (något hon förresten gjorde även vintern 2007). Och det var då hon sa de redan klassiska orden: ”jag har en liten häckjävul inom mej som bara tar över min kropp”.
- Det är klart att när jag i framtiden ska tänka tillbaka på det här året, så kommer världsrekordet (när hon sprang på 7,68 vid galan i tyska Karlsruhe) att vara det jag minns först. Jag fick uppleva en fantastisk inomhussäsong. En säsong som jag kanske aldrig mer får uppleva. Det var otroligt, ler Susanna åt minnet.

Tvärstopp i OS

De redan då höga förväntningarna inför sommarens absoluta höjdpunkt, OS i Peking, skruvades upp ytterligare ett par snäpp efter rekordvintern. Men redan tidigt stod det klart att sommaren skulle bli en enda lång kamp att ta sig till OS.
I mars tvingades hon hoppa av inomhus-VM efter att ha fått känningar i baksidan av ett lår.
Och tre månader senare, efter att ha gjort två starter i Golden League (Berlin och Oslo) fick hon väldigt ont i höger smalben. Något som skulle visa sig vara en stressfraktur.

Gjorde det faktum att det var ett OS-år att du stressade kroppen mer än om det varit exempelvis ett EM i låt säga Bulgarien?
- OS är ju speciellt. Så hela säsongen blev märklig. Men skador ingår i idrotten. Det var kul att ha kniven mot strupen, att bli pressad. Men en stressfraktur är ju en överbelastningsskada, och jag kunde bara avlasta helt i två veckor. Sedan blev det rehabträning, och så skulle jag prestera på tävling. Och det går ju inte. Tyvärr.
Men hon tog sig till OS. Men i semifinalen tog det stopp, redan på första häcken.
Eller stopp förresten.
Tvärstopp, är en riktigare beskrivning.
Många, hemma i tevesoffan visste inte var de skulle ta vägen. Undertecknad inkluderad.
- Och var tror du jag skulle ta vägen då? Jag bara satt där, på banan. I ett OS. Först fattade jag inte vad som hänt. Men vad skulle jag göra, så jag gick mina 100 meter häck, och under den tiden sjönk intrycken in. Det var ju tävlingsovanan som spelade mej ett spratt. Tyvärr i helt fel tävling. Visst är jag medveten om att risken att falla finns, jag har gjort det på träning tidigare. Men ändå...
Drygt två månader senare står Susanna Kallur på en välbesökt presskonferens på Vidbynäs golfbana utanför Nykvarn.
I måndags drog hon igång grundträningen igen, efter lite semester.

”Ont i kroppen”

Och den första kommentaren om formen är oväntad:
- Jag har så fruktansvärt ont i kroppen. Vi ska spela golf i eftermiddag och jag vet allvarligt talat inte om jag grejar det. Vi har kört mycket skivstång, och det känner jag av, haha. Jag kan knappt sträcka upp armarna längre än hit, säger hon och får ut dom i vågrät nivå. Men det hör till, det är skönt att vara igång igen.
Men det dröjer ytterligare innan hon kan dra igång med löpning igen.
När det blir vet hon inte än. Stressfrakturen behandlas med så kallad stötvågsbehandling.
- Jag kommer att köra renodlad rehab nu för att stressfrakturen ska läka. Och vi bollar hela tiden med läkare, så att vi tar rätt beslut. Hur det läker får visa sig på nästa röntgen.

Betyder det faktum att du inte springer nu att inomhussäsongen är körd?
- Nej, det är inte bestämt än. Det får vi se, det beror helt på hur kroppen känns. Jag hoppas kunna tävla redan i vinter.

Har du några planer på att köra något annat än häck, exempelvis 100 eller 200 meter för att slippa den stöt som uppstår i benet när du landar efter häckpassagen?
- Nej.
Raka besked.
Och det gäller även när hon ska plocka ut kommande säsongs höjdpunkt.
- VM i Berlin.
Det är då, den 19 augusti på Olympiastadion i Berlin, som hon ska ta revansch för missen på OS. Om det blir med eller utan häckjävul i kroppen återstår att se.
MÅRTEN LÅNG
0243-920 27
marten.lang@daladem.se

Mer läsning

Annons