Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi ska trappa upp träningen stegvis”

/

Annons

Jenny Kallur tävlade inget under hela 2008.
Och syrran Sanna fick sommaren sönderryckt av skador.
Nu när operationen är avklarad blickar dom framåt, mot sommarens VM i Berlin.

Jenny Kallur gjorde sin senaste riktiga tävling i slutet av 2007 (sedan blev det visserligen en lokal inomhustävling i vintras). Sedan dess har hon dragits med sin stressfraktur.
- Jag har försökt att behandla den på det konservativa sättet (med bland annat stötvågsbehandling och vila). Men läkningen har gått ganska segt. Och nu kände jag att jag inte ville vänta längre. Nu vet jag hur tidsramen ser ut, om jag inte opererats hade jag fått gå och hoppas på att det skulle läka.
Susanna kände av smärta i underbenet i slutet av förra året. Men hon fortsatte att tävla, och under vintern var hon världens i särklass bästa häcklöperska och satte världsrekord på 60 meter häck.
- Smärtan har ökade under våren. Men jag ville ge det en chans att kunna springa i sommar. Och smärtan försvann bitvis. Men efter att ha sett röntgenplåtarna från september och oktober som inte såg något vidare ut förstod jag att operation var enda alternativet. Och sedan dess har jag samlat fakta och ringt runt till olika läkare.

Har du tvekat kring operationen?
- Det är klart att jag ville undersöka alla alternativ innan jag valde att snitta upp mina arbetsredskap och slita och borra i dom. Men det är klart att Jenny som försökt med den konservativa metoden under lång tid utan att få den att läka gjorde mitt val att operera något enklare. Och nu när operationen är avklarad känns det väldigt skönt, säger Sanna som har VM i Berlin som nästa års stora mål.
Men innan det är dags för det väntar först en rehabiliteringsperiod.
- Det handlar i första hand om att bli frisk. Vi ska trappa upp träningen stegvis. Det känns fantastiskt skönt att ha en tidsplan att jobba efter. Nu vet jag att det tar sex-tio veckor innan den är helt läkt. Sedan får jag börja jogga igen.


MÅRTEN LÅNG

Mer läsning

Annons