Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AB-tränaren: ”Jag kan inte lägga mer än 70 timmar i veckan på det här”

Annons

Ekonomin är ansträngd i Avesta Brovallen.
Det gör att Tony Carlsson sköter träning och matchning på egen hand, utan hjälp av assisterande tränare.
- Tjejerna får inte den uppbackning de förtjänar, säger AB-tränaren.

Efter sju omgångar är Avesta Brovallen jumbo i elitserien. I morgon kommer regerande SM-guldvinnarna Skövde på besök.
En minst sagt tuff uppgift för nykomlingen.
Och det är svårt på flera plan.
Ekonomin är ansträngd.
Assisterande tränaren Kaj Serneholt klev av sitt uppdrag på grund av tidsbrist. Och han har inte ersatts, och det gör att Tony Carlsson sköter hela handbollsbiten för A-laget på egen hand.
- Jag kan ju aldrig bomma en träning. Jag har hjälp av en materialförvaltare och en sjukgymnast, men jag har ingen att bolla idéer om hur vi ska spela eller träna, säger Carlsson.

Hur ser det ut i andra elitserielag?
- Ta Kroppskultur när de var här så hade de en som skötte försvar, en som skötte anfall och en som har det övergripande ansvaret. Plus då en lagledare. Alla lag har minst två handbollstränare, säger Carlsson som utöver biten som A-lagstränare även är med i juniorlaget och U-laget.
- Där försöker jag vara med så mycket jag hinner. Dessutom har jag tolv timmar i veckan som jag ska städa hallen. Plus att jag skulle ha haft handbollsgymnasiet, men det tog vår spelare Ida-Marie Aa över. Jag kan inte lägga mer än 70 timmar i veckan på det här, säger Carlsson.

Vad vill du ha hjälp med för att underlätta ditt jobb?
- Helst en assisterande tränare. Det är det som tjejerna vill ha. Men det kan bli svårt med tanke på ekonomin i klubben, så det vore billigare och enklare att få in en lagledare. Det skulle underlätta mycket. Den personen skulle exempelvis kunnat ha tagit över det bussjagade som jag gjorde i torsdags. Det löste sig till slut, men det var tufft.

Letar lagledare

Tanken var att AB-spelarna skulle ha åkt egna bilar till bortamötet med IVH Västerås.
- Det bestämdes inför säsongen för att vi skulle hålla nere kostnaderna, och då skulle spelarna ta egna bilar till Västerås eftersom att det inte är speciellt långt. Men det dåliga väglaget gjorde att de inte ville köra, och då fick vi åka buss i stället, säger ordföranden Ulla-Britt Fridell.
Nu jobbas det från klubbens sida på att hitta en lagledare.
- Men än har då inte jag sett någon. Jag tycker synd om tjejerna som inte får den uppbackning som de förtjänar. Det här är mitt jobb och jag vill inte klaga, men det är klart att den här situationen är inte optimal, säger Carlsson samtidigt som han förbereder matchen mot Sveriges bästa lag.
MÅRTEN LÅNG

Mer läsning

Annons