Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädje enkla receptet bakom BHK:s ungdomssuccé

Trots att man inte längre har något seniorlag på elitnivå blomstrar ungdomsverksamheten i Borlänge HK.
Gruppen flickor födda 2002 är både stor till antalet och framgångsrik sportsligt.
– Jag tror att det är för att de har roligt tillsammans, säger Lisa Gustafsson, ledare.

Annons

När steg 1 på USM i handboll summerades stack Borlänge HK ut bland klubbarna som fått flera lag vidare direkt till steg 3. USM avgörs i fem steg inklusive final.

Att storklubbar som Sävehof och Lugi skulle vara välrepresenterade kom inte som någon större överraskning. Desto mer kan man höja på ögonbrynen åt att Borlänge HK - som inte längre har någon elitverksamhet - lyckats få vidare så många ungdomslag. Hela fem stycken, vilket gör dem till näst bäst av klubbarna med seniorer längre ner i seriesystemet.

Så trots en haltande seniorverksamhet blomstrar ungdomsverksamheten. Ordförande Peter Boström lyfter fram ledare och föräldrar som förklaringen till framgången med den nya handbollsgenerationen.

– Det är många som vill spela handboll just nu, och en framgångsfaktor är att vi har ledare och föräldrar som ställer upp i vått och torrt, som brinner för det. Det viktigaste för oss är alla ska tycka att det är fantastiskt roligt att spela handboll, för då blir det bra.

Flera av tränarna är välmeriterade, med lång erfarenhet som ledare eller som själva spelat högre upp i seriesystemet. Några välkända namn är Dennis Schelin och Hans-Martin Isberg, där den senare driver handbollsgymnasiet.

Bland BHK:s 340 aktiva består en majoritet av tjejer, och särskilt de födda 2002 är en stor grupp på 33 spelare. På USM fick de delas upp i två lag, och båda tog sig vidare till steg 3 i flickor B, som klassen heter.

Lisa Gustafsson är en av fyra ledare för det stora flicklaget. Hon säger att gruppen fick ett tillskott inför säsongen från Gustafs, när de lade ner, men att det var ett stort gäng redan innan.

– Den här gruppen har alltid varit stor, och det är roligt att vi har så många med oss såpass sent. De är 14 år, och då brukar de börja droppa av.

Lisa Gustafsson tror precis som Peter Boström att glädje ligger bakom framgången.

– De har jättekul tillsammans och är mysiga och go'a med varandra. Det var jätteroligt att vi gick vidare med båda lagen på USM, säger hon.

LÄS ÄVEN Seniorer på dekis och ungdomar i blom

BHK:s flickor födda -02 är en stor och framgångsrik grupp. Här är en del av laget.

Mer läsning

Annons