Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan Dalarna vill bredda sitt elitidrottsprogram

Annons

Många idrottstalanger lämnar Dalarna.
Nu jobbar Högskolan Dalarna på att via EU-pengar bredda sitt elit-idrottsprogram ytterligare.
- Vi vill göra så att även lagidrottare får möjligheten att kombinera sin högskoleutbildning med elitidrott, säger koordinatorn Helena Bellardini.

I går skrev DD-sporten om dalaidrottens tunga 2008. Fyra elitlag (Falu BS Bandy, Karlsbyheden, Mora IK och Masarna-Avesta) har åkt ur högsta serien.
Sportchefen på Dalarnas Idrottsförbund Ingvar Henrikssons förklaring till varför det går tungt för distriktets lag för närvarande är att många talanger väljer att flytta till andra orter.
Men just nu håller Högskolan Dalarna (i ett samarbete med Falun och Borlänge kommun) på att fila på en EU-ansökan som ska lämnas in 25 september.
Vid årsskiftet kommer besked om det blir några slantar.

EU-ansökan

På Högskolan Dalarna finns möjligheten att kombinera högskolestudierna med elitidrott. De som utnyttjar den möjligheten kan bland annat använda sig av anpassad studiegång, den testverksamhet och den forskning som finns på LIVI (Lugnets idrottsvetenskapliga institut), samt tillgång till de tränare som högskolan har i en rad olika idrotter.
I dagsläget är det enbart individuella idrotter som finns med på programmet. Men det är här EU-ansökan kommer in i bilden:
- Om vi får ett positivt besked kommer vi att få möjlighet att öppna upp även för lagidrotter. Och det skulle så klart vara väldigt positivt. Vi vill öppna upp den här möjligheten för fler.

Nätbaserat

Men säg att det är en hockeyspelare i Leksand eller Mora, eller en handbollsspelare i AvestaBrovallen, det vill säga studenter som inte bor i Falun eller Borlänge.

Kan de trots allt utnyttja den här möjligheten?
- Ja, absolut. Det finns möjlighet att anpassa studiegången, och allt mer går mot nätbaserade utbildningar. Vi har redan nu elitidrottande studenter som bor i hela regionen. Detta är just nu inne i en stor utvecklingsfas. Jag tycker att vi redan i dag är ledande i Sverige med att kombinera studier med elitidrott, men det finns fortfarande en hel del att utveckla, säger Bellardini.

MÅRTEN LÅNG

Annons