Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas på att arrangera nystartade SM-veckan

Annons

2010 arrangerar Falun friidrotts-SM.
Och Falu SS är intresserat av att arrangera sim-SM samma år. Detta som en del i Riksidrottsförbundets och Sveriges Televisions satsning på en stor SM-vecka.
- Vi ställer oss positiva till detta. Vi från kommunen kommer stötta på de sätt som vi kan, säger Lugnetchefen Tomas Jons.

I slutet av januari 2009 genomförs den första “SM-veckan” i Sundsvall. Det vill säga ett samlat SM med bland annat längdskidor, snöskoter, squash, dragkamp och curling.
Initiativet kommer från RF och SVT och tanken är att delar av tävlingarna ska visas i teve. Och förhoppningen är att det ska återkomma sommar som vinter varje år framöver.
Sommarvarianten 2009 arrangeras i Malmö.
- Det känns så klart väldigt positivt att vi får arrangera den första sommarupplagan av SM-veckan. Vi har tänkt att göra en hel del vid sidan av själva idrottandet, bland annat är tanken att vi ska ha gemensamma prisutdelningar, säger Mats Werne, förbundschef på Skåneidrotten.

14 idrotter

Premiärupplagan har i dagsläget samlat hela 14 idrotter (med bland annat friidrott, kanot, segling, hängflyg, varpa och skytte).
- SM-veckoprojektet är just ett projekt. Tanken är att det ska vara ordentligt flygfärdigt om tre år, och vilka idrotter som ingår kommer att bli en blandning, det är upp till respektive förbund att fatta sina beslut om var deras SM ska avgöras. Men vi vill ha med så många som möjligt, och det både stora som små idrotter, säger Mattias Claesson på Riksidrottsförbundet.
Falun har förhoppningar att arrangera SM-veckan 2010, samma år som Jenny och Sanna Kallur ska slåss om SM-medaljer på hemmaplan.
- Genom att samla ett antal SM-tävlingar på samma ställe kan teveproduktionen effektiviseras, och med tanke på att friidrotten har det största mediala intresset är chanserna goda att Falun kan få arrangera SM-veckan 2010. Och vi från kommunens sida ser det som mycket positivt. Vi kan inte söka SM, men vi kommer att stötta de föreningar som vill arrangera ett SM, säger Lugnetchefen Tomas Jons.

SM i fem dagar

Och en förening som kommer att anmäla sitt intresse är Falu Simsällskap som hoppas få arrangera utomhus-SM, ett mästerskap som pågår i hela fem dagar.
- Vi har haft ett möte med Lugnet, och de tyckte att vi skulle skicka in ansökan, så vi hoppas på ett stort stöd därifrån, säger tränaren Jens Antlöv.

Vad behöver förbättras för att ett SM ska kunna arrangeras på Lugnet?
- Bassängen behöver ordnas till. Det är saker som linor, startpallar och en hel del teknisk utrustning.
Senaste gången ett utomhus-SM arrangerades i Falun var 1983. Dessutom arrangerades ett inne-SM 1975.
- Det skulle naturligtvis vara fantastiskt kul om vi kunde få SM till oss, säger Antlöv.
Beslut om var SM avgörs kommer att fattas under januari nästa år.
Om Falun ska få arrangera SM-veckan kommer det att tillkomma fler SM-arrangörer i Falun, men i dagsläget är det bara friidrotts-SM som definitivt är förlagt till Dalarna.
MÅRTEN LÅNG
023-475 52
marten.lang@daladem.se

Mer läsning

Annons