Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I morgon öppnar Hälsospårets senaste spår

/
  • PÅ GÅNG. Peter Foxdal och Mikael Hallberg på Hälsospåret framför det plakat som kommer att finnas på Lugnet.Foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Annons

Har du koll på din fysiska status?
Om inte kan du på ett nytt sätt testa din kondition genom att ta en snabb promenad.
- Hjärtat kan inte tränas på något annat sätt än genom träning, säger Hälsospårets Peter Foxdal.

Svenskarna blir mer och mer inaktiva. Och inaktiviteten kostar mängder av miljoner varje år.
- Det är mycket snack just nu om BMI (body mass index), samt GI-metoden. Men det är väldigt lite prat om kondition. Och konditionen är den enskilt viktigaste faktorn för god hälsa, säger Peter Foxdal som tillsammans med Mikael Hallberg och Göran Andersson jobbar på Hälsospåret.

Konditionstest

Hälsospåret har tagit fram ett konditionstest där man genom att ta en snabb promenad på ett uppmätt spår genom att ta tid på promenaden för att sedan gå in och läsa av i en tabell vilket konditionsvärde man har i förhållande till sin ålder.
- När vi introducerade testet byggde det på att man orkade springa 1,5 kilometer. Men det var så få som orkade det. Så nu har vi gjort om det så att det passar 99 procent av befolkningen. Och skillnaden med vårt test jämfört med tidigare är att man här inte behöver mäta pulsen, säger Foxdal där han sitter i företagets nyöppnade lokaler i Visitiors Center i Falun.

Öppnar i morgon

I morgon öppnar företagets senaste spår just utanför den nybyggda entrén.
- Vårt ledord är tillgänglighet. Det ska inte vara komplicerat att komma till spåret. Och vi rekommenderar dom som gör vårt test att göra om det var sjätte vecka, för på den tiden kan man göra stora förbättringar, om man rör på sig regelbundet. Vi ger råd (via de skyltar som finns vid spårens startplats) till personerna som gör våra tester, men vi talar aldrig om vad dom ska träna.
- Man ska hitta det som är roligt, något man tycker om.

Men finns det ingen risk att ni genom spåren bara når dom som redan är ”frälsta” att röra på sig?
- Det vi nu fått in är att i Västra Götaland får vissa patienter på recept att de ska gå våra spår. Och det är så klart väldigt bra. I Sverige har vi en fantastisk vård.
- Tyvärr satsas bara en promille, eller kanske ännu mindre än så, inom sjukvården på förebyggande åtgärder. Kunde man få in att man tar en lunchpromenad på säg en kvart varje dag. Fem gånger i veckan. Det skulle göra stor skillnad. De här testerna som vi gör är ingen lösning på inaktivitetsproblemet i Sverige, men det är vårt bidrag till det, säger Foxdal samtidigt som han och kollega Hallberg tar en promenad längs Hälsospårets nyaste spår.MÅRTEN LÅNG
023-475 52
marten.lang@daladem.se

Här kan du testa din kondition på Hälsospårets spår i Dalarna
Smedjebacken
Borlänge
Mora
Idre Fjäll
Säter
Falun

Mer läsning

Annons