Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En förutsättning för att kunna spela med hård press över hela banan

/

Annons

Kais Mora har under många år åkt berg-och-dal-bana mellan elitserien och division 1. Laget har varit för bra för ”ettan” och inte räckt till i högsta ligan. Förra säsongen kom trendbrottet - med besked.
- Vi var en match från medalj, säger tränaren Roger Jonsson.

Kais Mora tvingade Balrog till en tredje och avgörande match i förra säsongens SM-kvartsfinal.
Orsakerna till att det blev så var flera.
Det var slut med utfyllnader i laget och istället kom ett koppel lovande unga spelare. Fyra av dem, tvillingarna Petra och Ingela Hansson, Therese Karlsson samt Sara Helin, kom med i U19-VM som spelades i maj.
En annan orsak, hård träning.
- Jag tror att vi tränar mer än andra lag. I år har vi haft ledigt tre veckor i maj, men i övrigt har vi ett snitt på fem och en halv träning per vecka, säger Roger Jonsson.
Den hårda träningen ska göra det möjligt att utöva det spel som är Kais Moras strategi; hård press över hela banan. Det blir aldrig handbollsliknande matchbilder då Kais Mora spelar.

Jämnare elitserie

Träningsmatchandet inför seriestarten har gått bra, nio matcher, åtta vinster och en oavgjord. Av lagen som besegrats är tre från elitserien; Karlstad, Huddinge och IBF Falun.
- Elitserien kommer att bli jämnare och bättre än förra säsongen. Nykomlingarna Huddinge och Västerås är riktigt bra, mycket bättre än Skellefteå och Boden som ramlade ur förra säsongen, säger Roger Jonsson.
Kais-tränaren är också nöjd med den egna truppen.
- Man kan säga att vi har tillgång till fyra femmor och alla har spelat i träningsmatcherna. Målet i vinter är att vi ska komma minst lika högt som förra säsongen.
Två spelare har fallit ifrån, Maria Erlandsson och Josefin Bossel Eriksson.
Enda nyförvärvet är Amanda Larsson från Linköpings-klubben Bergs IK. Hon imponerade med fint passningsspel i genrepet mot Falun och kommer sannolikt att plocka många poäng i elitserien.
Något som var viktigt för Kais Mora var att Lina Arvidsson kunde fortsätta. Frågan var ett tag om hon kunde kombinera studerandet med spel i Mora. Lina var enormt bra föregående säsong, med hårt arbete över hela banan, förstaval i boxplay, föredöme för de yngre och så vidare.

Jämnstarka lag

När Roger Jonsson ska försöka nämna favoriter till SM-guldet, tvekar han lite.
- Pixbo kan det vara, sedan lär väl Balrog och IKSU vara med och slåss.
Han nämner inte Rönnby. Västerås-laget blir kais Moras premiärmotståndare på bortaplan på söndag. Rönnby var ett av två lag som Kais Mora inte mäktade med att slå förra säsongen.
- Nu känns det mer som att det är två jämnstarka lag som ska mötas.

Första hemmamatchen spelas den 29 september mot Karlstad.
I dagsläget ser Unihoc Arena, före detta Ryssahallen, till stora delar ut som en byggarbetsplats. En fast läktare håller på att byggas, planen ska centreras och de flyttbara läktarna placeras om. Det kommer att ge en bättre inramning och förstås större publikkapacitet.
Återstår att se om det hinner bli klart till hemmapremiären.
KEN NILSSON

Mer läsning

Annons