Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hade Mora varit kvar i elitserien hade det inte varit intressant”

Annons

Harald Lückner gör nu sin andra sejour som tränare i Mora.
Den elitserieplats han tog laget till 2004 är nu borta, och klubben gör en omstart i allsvenskan.
- Men hade Mora varit kvar i elitserien hade det inte varit intressant. Det var utmaningen jag var ute efter, säger SM-guldvinnaren.

Harald Lückner tog tre SM-guld som spelare med Färjestad. Och även efter den aktiva karriären har han fortsatt att skörda framgångar.
Och meritlistan är imponerande, han har tränat Färjestad, det svenska juniorlandslaget, var med om att etablera HV 71 som topplag, tog Mora till elitserien och i Modo var han med om att ta klubbens första SM-guld på 28 år.
Sedan skulle han utomlands.
Så gick i alla fall snacket.
- Men det är så mycket rykten i den här branschen. Men det stämmer att jag har haft kontakter om jobb utomlands i flera år. Det måste vara rätt klubb, rätt tid, rätt organisation och rätt förutsättningar. Men det blev inte som jag ville. Och därför blev det inget. Det skulle inte ha varit värt det, jag hade fått jobba ihjäl mej, säger Lückner där han sitter i konferensrummet i FM Mattsson Arenas kanslidel.
För det var där han hamnade igen.
I Mora. Samma Mora som han lämnade 2005.
- Jag hade två fantastiska år här. Och jag ville inte börja om på något annat ställe i Sverige. Samtidigt är det här jobbet en stor utmaning. Hade Mora varit kvar i elitserien hade det inte varit intressant för mej. Men nu får jag vara med om att utveckla det här unga laget. Det kommer att ta tid att få ihop det, det har jag sagt hela tiden, säger Lückner.

Men det måste vara en enorm omställning att komma från Modos rutinerade gäng till ett Mora som bara har en handfull spelare som är kvar sedan vårens degradering?
- Visst är det så. Men det är bara kul med förändrade arbetsuppgifter. Om jobbet är samma år efter år är det lätt att det blir slentrian över det. Nu är det nya förutsättningar. Och det är mycket jobb som återstår. Vi måste ha tålamod.
Mora har som sagt bytt ut i princip hela det lag som spelade elitserien i våras. Och bara Mikael Simons finns kvar från den kärntrupp som funnits med under Moras fyra elitseriesäsonger.
Så nu satsar Mora ungt och till stora delar hemvävt.
- Tanken var att vi skulle fylla på med några rutinerade spelare för att våra unga killar skulle ha några att luta sig mot. Och vi har jobbat hårdare än någonsin för att hitta spelare. Men det är tufft. Vi kan inte konkurrera med de löner som elitserielagen eller lag utomlands kan betala. Även vissa allsvenska klubbar har mer att röra sig med än vi har. Så vilka spelare vi kan få in beror mycket på hur vi mottas av sponsorer och publik här i Mora. Det är de som är våra intäktskällor. Sedan är det så klart så att om vi spelar en attraktiv hockey är det roligare att titta på. Och vi hoppas att vi ska dra publik nu när vi har många unga spelare som kommer ifrån bygden. Det måste ju vara kul att få se grannens grabb lira.
Mora har spelat sju träningsmatcher (har två kvar innan serien drar igång), och det har bara blivit två segrar, båda mot norska Storhamar.
- Men resultaten i sig är inte intressanta. Det är prestationen som jag bryr mej om. Skulle vi bara se till resultat hade det varit bättre att bara möta lag som Storhamar, Häradsbygden och Borlänge. Nu har vi mött lag som CSKA Moskva, Södertälje och Kalpa, och med facit i hand har det kanske varit väl tufft. Men det viktiga är att vi hittar vårt grundspel.
Årets allsvenska är hetare än på många år. Det finns en handfull lag som har ambitionen att på allvar vara med och konkurrera om en elitserieplats. Mora är ett av dom.

Vilka ser du som de tuffaste konkurrenterna i jakten på att ta en av de tre direktplatserna till kvalserien?
- Leksand och Malmö förstås. Men även AIK, Västerås och Björklöven satsar hårt. Och att många lag har höga ambitioner gör det hela extra kul. Sedan är det ju alltid något lag som floppar.

Vad har ni för mål med säsongen?
- Det där med målsättningar är bara en pappersprodukt, säger Lückner med ett snett leende.
Men han har gjort något som han är ensam om.
Att ha tagit Mora till elitserien, då var det en stor överraskning.
Och han brinner för att göra om bedriften igen.

MÅRTEN LÅNG

Mer läsning

Annons