Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Igor Zakharkine på plats med sitt CSKA Moskva

Annons

Det är inte varje dag Hedemora får världsmästarbesök, men den här veckan är ”bygdens son” Igor Zakharkine på plats med sitt CSKA Moskva.
För tredje året i rad förlägger ryssarna ett av sina tre träningsläger i Hedemora.
- Jag har bott i Dalarna i åtta år, så det känns som att komma hem, säger han.

Igor Zakharkine tillsammans med Vyacheslav Bykov inleder sin fjärde säsong i CSKA. De har också skrivit på ett kontrakt att leda landslaget över OS i Vancouver 2010.
Det var ett lätt beslut av det ryska förbundet efter den mycket meriterande VM-segern i våras i Quebec.
Bykov och Zakharkine lyckades slå hemmanationen Kanada i finalen och 15 års väntan på ett VM-guld var över.
- Det blev ett väldigt ståhej och firande när vi kom hem. Presidenten höll tal och tackade laget för vår fina insats. För min egen del blev det inte mycket firande, hela VM-turneringen blev tuff och sög verkligen musten ur en. Men visst blev det ett öförglömligt minne, säger Zakharkine.

De hade en dröm

Igor Zakharkine inledde sin tränarkarriär i Ryssland och tränade bland annat Bykov som ungdomsspelare. De fann varandra direkt och hade en dröm om att få träna ett lag tillsammans efter Bykovs karriär.
Under Bykovs proffskarriär hamnade Zakharkine i Sverige och tränade Hudiksvall, Munkfors, Hedemora och Säter i nämnd ordning. Han träffade sin fru som kommer från Säter och han bosatte sig där i åtta år.
Bykov slutade spela och inledde sin tränarkarriär i Freibourg i Schweiz, där familjen ännu är bosatt. Men Bykov lockades till den ryska ligan och fick kontrakt med CSKA och då tänkte han på sin gamle vän Zakharkine från ungdomstiden och tog kontakt med honom för att hjälpa till i Moskva.
Och på den vägen är det.


Vad är det som gör er till det perfekta tränarparet?
- Vi tänker lika och har samma uppfattning när det gäller både träning och förberedelser. Vi jobbar med små detaljer som är avgörande på den här nivån. Sedan gäller det att bygga laget rätt, vi tar ut spelare som passar in i gruppen och kanske ratar en och annan stjärna för att få balans i laget.
- Vi fick en hel del kritik före VM för att vi inte tagit ut rätt spelare, men vi lyckades stå emot och den kritiken tystnade ganska snabbt.
Till Hedemora kommer CSKA med nästan hela truppen, det är bara två spelare hemma som är småskadade.
I truppen märks bland annat svenskarna Mika Hannula och Mikael Wahlberg. De har också en finsk målvakt vid namn Jussi Markkanen.
HÅKAN ERIKSSON

Mer läsning

Annons