Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand har skrivit avtal med CSKA Moskva

Annons

Nu är det påskrivet.
Leksand har inlett ett samarbete med Rysslands största idrottsklubb CSKA Moskva.
- Det är ett djupt ömsesidigt intresse som ligger bakom samarbetet, säger Leksands sportchef Mikael Lundström.

Förra veckan var Leksands IF i form av sportchefen Mikael Lundström, fystränaren Tommy Fredriksson och juniortränaren Christer Olsson på plats i Moskva (dessutom var fem tränare från Hedemora SK med under resan till Ryssland).
När de åkte hem hade de med sig ett påskrivet dokument om ett samarbete med den ryska klubben.
- Jag har varit i Ryssland vid flera tillfällen tidigare, men jag har aldrig mött en liknande öppenhet. När vi kom dit fanns inga stängda dörrar, säger Lundström som under Moskva-trippen hann med att se bland annat ett Moskva-derby.
Arméklubben CSKA Moskva är Rysslands största, och ägnar sig åt 39 sporter. 60 procent av de medaljer som Ryssland tog vid OS i Peking kom genom CSKA Moskvas idrottare.

Vad består då samarbetet av?
- Jo, det handlar om utväxling av spelare. Det kan handla om allt från juniorer som åker dit och tränar under exempelvis en månads tid. Det är en upplevelse att få bo på den camp som är densamma som under Tarasovs tid.
- Dessutom kan vi få hit ryska spelare, utväxling av ledare, och lag. Ryska lag kan komma hit, bland annat under nästa års Sommarhockeyskola. Utöver det ska vi utbyta erfarenheter av scouting. Och så vill vi kolla extra på träningsmetoder, det ryssar är bäst på är hur man tränar för att bli skicklig individuellt. Vi prioriterar mer laget, säger Lundström.

Vad är nästa steg?
- Vi ska nu kolla reglementet. KHL (ryska ligan) är ny, och det finns regler att sätta sig in i. Men det finns både möjligheter och problem. Det som närmast väntar är att CSKA Moskva ska komma hit med en delegation så att vi får presentera hur vi arbetar.
Några ryska spelare till Leksands A-lag, är dock inte att vänta. Åtminstone inte i vinter. Leksandstruppen har redan två icke EU-spelare (Ric Jackman och Kevin Doell), och därmed är den kvoten redan fylld.
En av dörröppnarna i Ryssland har Igor Zakharkine, som bor i Hedemora, men jobbar som assisterande förbundskapten för det ryska landslaget.
MÅRTEN LÅNG

Mer läsning

Annons